O bancă de la noi pregătește un credit „casă contra datorie”

Ultima actualizare:

Nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se grăbește, zice o vorbă românească. Într-adevăr, cei care se mișcă repede în piața imobiliarelor are numai de câștigat. CEC Bank pregătește un credit ipotecar care oferă posibilitatea clienților să cedeze locuința cumpărată cu împrumut, în schimbul stingerii datoriei. Iată care sunt condițiile.

Legea dării în plată, supranumită legea „casă contra credit”, va fi rediscutată azi de senatori. Parlamentarii încep sesiunea cu un proiect legislativ dificil, care a picat testul președintelui Iohannis. Șeful statului a retrimis legea dării în plată în Parlament, din cauza „inechităților” pe care le-ar produce dacă ar fi adoptată în forma actuală. Înainte ca parlamentarii să ia decizia mult așteptată de români, CEC Bank anunță că pregătește lansarea unui nou tip de credit ipotecar, care le permite clienților să cedeze locuința cumpărată cu bani de împrumut pentru stingerea datoriei, informează bankingnews.ro.

„Lucrăm la definirea noului produs de finanțare imobiliară. Va fi un credit ipotecar în care clientul are posibilitatea să dea în plată la un anumit moment. Acest produs va avea cu siguranță un avans mult mai mare și niște condiții de creditare mult mai severe”, a declarat pentru sursa citată, Radu Grațian Ghețea, președintele CEC Bank. Acesta a precizat că noul produs bancar ar trebui să fie lansat în câteva săptămâni, timp în care parlamentarii pot lua o decizie definitivă în cazul legii dării în plată.

În opinia lui Ghețea, forma actuală a legii nu corespunde scopului inițial, respectiv acela de a-i ajuta pe acei români care într-adevăr au probleme. „În acest sens, sper ca actul normativ să fie aprobat într-un final, dar într-o formă care să servească numai celor cărora le este adresată, și anume persoanelor care au probleme și care nu mai pot face față plăților la bancă”, a concluzionat bancherul.

Forma actuală a legii i-a nemulțumit pe bancheri, aceștia opinând că actul normativ va aduce mari prejudicii băncilor. Aceștia spun că instituțiile bancare vor fi transformate, peste noapte, în agenții imobiliare, care se vor chinui să vândă proprietățile la care clienții vor renunța, pentru a recupera prejudiciul în urma creditării. Principalele bănci din România au luat déjà primele măsuri pentru a se proteja în cazul adoptării acestei legi. Ele au început să majoreze procentul avansului solicitat la semnarea unui contract de credit și să modifice condițiile de creditare.

Raiffesisen majorează avansul creditelor ipotecare

Cea mai radicală măsură de protejare a intereselor bancherilor a fost luată de Raiffeisen Bank. Reprezentanții băncii au anunțat că au majorat procentul avansului solicitat clienților pentru creditele ipotecare, de la 15% la 35% (pentru creditele în lei) și până la 40% (în cazul creditelor în euro). „La creditele ipo­tecare standard am ajus­tat unele criterii de acor­dare, în special în ce­ea ce priveşte avansul, până la clarifi­carea legislaţiei cu impact în domeniul îm­prumuturilor cu garanţie imo­biliară“, au declarat reprezentanţii Raiffeisen pentru zf.ro. Aceştia au adăugat că programul „Prima Casă” continuă fără modificări, avansul rămânând la 5%.     

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net