O biserică cunoscută din România a fost dărâmată. Lăcașul de cult a fost construit în secolul al XIX-lea

Biserica romano-catolică de la Ersig a primit un diagnostic letal. Reprezentanții asociației Ambulanța pentru Monumente au ajuns prea târziu la Ersig, în județul Caraș-Severin, și, din păcate, nu au mai putut face nimic. Lăcașul de cult, o construcţie din secolul XIX, care a fost recent demolat.

Biserica romano-catolică de la Ersig, din secolul al XIX-lea, pusă la pământ / foto: Adevărul.ro
Biserica romano-catolică de la Ersig, din secolul al XIX-lea, pusă la pământ / foto: Adevărul.ro

Oricât de mult s-a dorit salvarea bisericii catolice din Ersig, „pacientul” asociației Ambulanța pentru Monumente Banat au ajuns prea târziu. Construcţia din secolul al XIX-lea a fost făcută una cu pământul.

„De obicei în perioada asta venim cu vești bune, prin care anunțăm fericitele monumente care urmează a fi salvate prin intervenții de punere în siguranță. Însă, astăzi trebuie să venim cu o veste tristă, prin care anunțăm pierderea unui alt edificiu cu valoare istorică: biserica catolică din Ersig. O construcție de la mijlocul secolului al XIX-lea, reprezentativă pentru o comunitate întreagă, dar care a căzut victimă intereselor unui investitor privat”, au transmis cei de la Ambulanța pentru Monumente, pe pagina lor de Facebook.

De asemenea, coordonatorul proiectului, Mihai Moldovan, a ținut să adauge că biserica se afla pe o proprietate privată: „Terenul pe care se află biserica a fost achiziționat de către o persoană fizică, ale cărui planuri nu coincideau cu păstrarea bisericii. Asta, cuplată cu sentimentul de frică că turnul bisericii se va prăbuși (sentiment care era prezent de mai mulți ani în sat) a dus la decizia demolării sale”.

Biserica romano-catolică de la Ersig a fost dărâmată

Biserica de la Ersig ar fi avut probleme la structură, care erau iremediabile, de prin anii 90, după cum reiese dintr-un comentariu de pe Facebook. Prin urmare, de ani buni, rugăciunile se celebrează într-o sală de clasă din școala de la Ersig. Biserica a fost golită de toate obiectele de cult și de valoare și desacralizată conform normelor Bisericii Catolice.

Terenul a fost cumpărat chiar de un enoriaș romano-catolic din sat. Se pare că intenția e construirea unei biserici mai mici în care oamenii să poată participa la sfânta liturghie", a spus internautul.

Lăcașul de cult din Ersig nu este singurul monument abandonat care ajung să fie demolate din frică, nepăsare sau necunoaștere. Cu toate că există soluții de consolidare și valorificare. Spre exemplu, biserica din Ofsenița, care în urmă cu cinci ani era într-o stare mult mai gravă, iar astăzi este un centru cultural activ.

„Pentru Ersig este prea târziu, însă dacă cunoașteți alte cazuri similare, vă rugăm să ne anunțați, să căutăm împreună soluții de a le salva”, au mai spus cei de la Ambulanța pentru Monumente Banat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistem de rachete patriot al armatei germane profimedia 0773167857 jpg
image
image
image
image
image
image
Printesa Diana  jpg
baza jos elefanti 1 jpg
front masini 1 jpg
Prințul William  foto   GettyImages jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Canicula FOTO Shutterstock jpg
sah pexels jpg
traseul meditatiei1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net