Biserica de lângă Bucureşti care a devenit o groapă de gunoi. „Când nu mai e de nicio trebuință lumească, Dumnezeu devine deșeu”

În România găsim la tot pasul lăcașuri de cult vechi de secole și cu o istorie impresionantă, însă, unele ajung să fie abandonate. Este și cazul unei biserici părăsite de lângă Bucureşti, aflată într-o stare de degradare şi care chiar s-a prăbuşit. Mai mult decât atât, locul sfânt a devenit o groapă de gunoi.

Biserica părăsită şi îngropată în gunoaie de lângă Bucureşti / foto: Facebook
Biserica părăsită şi îngropată în gunoaie de lângă Bucureşti / foto: Facebook

Aflat în imediata apropiere a nodului rutier Snagov de pe viitoarea autostradă Bucureşti-Braşov, schitul Moara Vlăsiei, înfiinţat în anul 2008, care poartă hramul Sfinţilor Constantin şi Elena, a fost părăsit și a început să se prăbuşească. Mai mult decât atât, între timp, locul sfânt a devenit groapă de gunoi.

Recent, mica biserică a fost vizitată de alpinistul şi activistul Alex Găvan. Prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook, acesta a tras un semnal de alarmă, în care a menţionat că atunci „Când nu mai e de nicio trebuință lumească, Dumnezeu devine deșeu”, iar „Casa Sa, o groapă de gunoi”.

„Răstignirea schitului Moara Vlăsiei. Și moartea sa (spoiler alert: e fără înviere). Fiul Lui Dumnezeu. Îi sărbătorim învierea o dată pe an, ca să îl răstignim în toate celelalte zile.

„Casa Sa, o groapă de gunoi”

Noi, morții vii, ne bucurăm că El a înviat. Să înviem și noi, pentru noi, departe de noi aceasta. Răstignirea și învierea Sa pentru noi au fost, nu pentru El. Poate, poate, luăm aminte. Locul acesta arată clar că nu. Când nu mai e de nicio trebuință lumească, Dumnezeu devine deșeu. Casa Sa, o groapă de gunoi.

O nouă biserică. Un nou contract. Cea veche și patrimoniul său devine incomodă în calea noului contract. Așadar, răstignită dincolo de orice nădejde de reînviere. Biserică veche și biserică nouă. Ziduri vechi și ziduri noi. Dar ziduri doar. Câtă vreme nu Îi îngădui să sălășluiască la tine în suflet, nu Îl vei regăsi în nicio biserică. Un an va trece iarăși. Învierea o vom aștepta-o, răstignindu-L și ucigandu-L mai întâi, în toate celelalte zile, în fiecare zi.

Desigur, El este iubire și ne va ierta și anul ăsta. În altarul schitului Moara Vlăsiei, cuiul în palmă ni-l batem singuri, zi de zi”, a scris alpinistul şi activistul Alex Găvan, pe pagina sa de Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Radicalul Ebrahim Raisi
image
image
image
image
image
image
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
mancare de tip fast food jpg
atena pixabay jpg
musulmani la kaaba reuters
Groapa cimitir FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net