O nouă lege a intrat în vigoare de astăzi, în România. Iată tot ce trebuie să știi despre ea dacă nu vrei să riști amenzi uriașe

Ultima actualizare:

O nouă lege, intrată în vigoare în România la data de 23 octombrie, aduce schimbări semnificative pentru femeile însărcinate și părinții însoțiți de copii cu vârsta de până la cinci ani. Legea 280/2023 are scopul de a simplifica viața acestor categorii de persoane și de a le oferi o mai mare protecție în spațiile publice și comerciale.

Riști amenzi uriașe dacă nu respecți noua lege. / Foto: Click.
Riști amenzi uriașe dacă nu respecți noua lege. / Foto: Click.

Ce prevede noua lege:

Conform noii legi, atât femeile însărcinate, cât și părinții însoțiți de copii mici beneficiază acum de prioritate la casieriile magazinelor și la ghișeele instituțiilor publice. Această prioritate include și serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat sau ghișee speciale pentru aceste categorii de persoane.

Pe lângă aceasta, magazinele și instituțiile publice au obligația de a amenaja locuri de parcare speciale destinate femeilor însărcinate și părinților cu copii mici. Dacă numărul total de locuri de parcare este mai mare de 10, trebuie să existe minim 2 locuri sau să reprezinte 4% din totalul locurilor de parcare disponibile.

Implementarea acesteia

Până la data de 22 aprilie 2024, toate instituțiile publice și magazinele trebuie să pună în practică aceste modificări. Asta înseamnă că locurile de parcare dedicate trebuie să fie amenajate în maxim șase luni de la intrarea în vigoare a legii.

Amenzi pentru nerespectarea legii

Noul act normativ aduce cu sine și amenzi usturătoare pentru cei care ignoră aceste prevederi. Nerespectarea priorității acordate femeilor însărcinate și părinților însoțiți de copii se sancționează cu amenzi între 200 și 1.000 de lei. Pe de altă parte, neamenajarea locurilor de parcare speciale pentru aceste categorii de persoane poate aduce amenzi de până la 10.000 de lei.

Este important ca atât angajații, cât și clienții să fie conștienți de aceste schimbări legislative. Instituțiile publice și magazinele sunt obligate să afișeze informații clare privind drepturile și prioritățile femeilor însărcinate și ale părinților cu copii mici. Cu aceste schimbări, România își întărește angajamentul față de protejarea celor mai vulnerabile categorii de cetățeni și față de crearea unui mediu mai prietenos pentru familii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldat rus in Ucraina FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
image
image
Masa de Paște (foto: Shutterstock)
mall shutterstock jpg
autospeciala politie jpg
steag spania jpg
CEA MAI LUNGA SCURTATURA DIN LUME jpg
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net