O stațiune de lux din România a rămas fără apă potabilă din cauza secetei pronunțate
Se agravează situația în județul Bistrița Năsăud, unde, din cauza secetei pronunțate operatorul regional de apă-canal a decis sistarea furnizării de apă potabilă. Este pentru a oară în această lună. Turismul din zonă și una dintre cele mai frumoase stațiuni din România sunt serios afectate.
Colibița, fără apă potabilă
Situația este gravă în staţiunea turistică Colibiţa din judeţul Bistriţa-Năsăud care a rămas pentru a doua oară în această lună fără apă potabilă.
Marţi, 27 august, operatorul regional de apă-canal a decis sistarea furnizării, pe fondul secetei.
La fel s-a întâmplat şi în intervalul 22-23 august. Hotelurile și pensiunile din zonă au fost serios afectate, transmite Agerpres.
În ceea ce priveşte situaţia staţiunii Colibiţa, edilul spune că seceta din acest an este una fără precedent, unul dintre pârâurile care asigura resursa de apă, Făgeţel, secând în totalitate.
Staţiunea turistică de interes local Colibiţa este situată în imediata vecinătate a lacului de acumulare cu acelaşi nume, la poalele Munţilor Călimani.
Secetă pronunțată în județul Bistrița-Năsăud
„În contextul lipsei de precipitaţii din această perioadă, punctul de captare care asigură alimentarea cu apă a localităţii Colibiţa este considerabil afectat. Debitul apei din punctul de captare fiind foarte scăzut şi insuficient pentru a asigura funcţionarea serviciului de furnizare a apei la parametrii optimi, pentru ca nivelul apei din rezervor să atingă cote optime, compania noastră anunţă abonaţii din localitatea Colibiţa că vom întrerupe furnizarea apei potabile (...) până mâine, 28 august 2024, la ora 10,00 (estimativ)", se arată în anunţul postat marţi, 27 august, pe pagina de socializare a operatorului Aquabis.
În plus, marţi, 27 august, a rămas fără apă şi localitatea Bistriţa Bârgăului, situată în aval de lacul de acumulare Colibiţa, după ce un dig din zona uzinei tehnice s-a surpat, ceea ce a dus la creşterea turbidităţii apei.
Primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Labă, a precizat pentru Agerpres că este vorba despre un dig de pământ care nu fusese întărit cu piatră şi care a fost spălat de apele râului Bistriţa Ardeleană