Oamenii tremură de frig în apartamente! Au rămas fără căldură și apă caldă. La ce să se aștepte în pragul iernii
Mii de bucureșteni tremură de frig în case. Peste 1000 de blocuri au rămas fără apă caldă și căldură, în această perioadă. Nici nu vor să se gândească cum o să înghețe, la propriu, atunci când vor cădea și primii fulgi de nea. Nicușor Dan, primarul Capitalei, a promis ierni ușoare, însă realitatea din teren arată că șantierele deshise pentru repararea reţelei de termoficare sunt părăsite.
Blocuri fără căldură și apă caldă
În București, în această perioadă sunt peste 1000 de blocuri care nu au căldură sau apă caldă. Numărul avariilor a crescut de cinci ori faţă de săptămâna trecută, asta chiar dacă primarul Capitalei a promis ierni uşoare. Între timp, şantierele au împânzit Capitala, doar că nu lucrează nimeni. Şantierele deshise pentru repararea reţelei de termoficare din Bucureşti au devenit pustii, spre disperarea oamenilor care încă mai speră că vor avea căldură în această iarnă, scrie Antena3 CNN.ro.
Ce a declarat Nicușor Dan
„Va fi puţin mai bine decât iarna trecută", aceasta a fost declaraţia pe care am auzit-o în ultimii trei ani din partea primarului general al Capitalei Nicuşor Dan. Acesta le-a promis bucureştenilor de-a lungul timpului că se vor face investiţii masive în sistemul de termoficare al Capitalei.
„Seara ori era călâie sau nu prea era deloc apă caldă. Am încercat mai des să-mi fac duş dimineaţa şi m-am mai spălat şi cu apă rece când era temperatura afară mai ok, dar dacă e cum e acum, mai fierbem şi apă", spune o femeie.
O casă răcoroasă poate duce la probleme de sănătate
Faptul că trebuie să te confrunți cu temperaturile exterioare de iarnă este adesea neplăcut și singurul lucru pe care îl dorești atunci când ajungi acasă este ca acesta să fie confortabil, cald și liniștit după o zi lungă de lucru. O casă răcoroasă, rece și neîncălzită poate duce la probleme grave de sănătate, acest lucru devine și mai dificil atunci când nu aveți un sistem de încălzire instalat în casă sau trebuie să reduceți costurile prin oprirea încălzirii centrale.
Folosește o sticlă de apă caldă
O modalitate ieftină și naturală de a vă încălzi într-o noapte de iarnă este să puneți o sticlă de apă caldă (sau două) în pat. Aceasta va ajuta la menținerea patului suficient de cald pentru perioada în care vă aflați în el. Trebuie doar să torni puțină apă fierbinte în sticlă și să înșurubezi bine capacul, apoi să o pui pe patul tău timp de minim 15 minute înainte de a te culca. Sticla cu apă caldă va rămâne caldă și va răspândi încet căldura în patul tău în timp ce dormi, făcându-l plăcut și cald.
Gătește cât mai mult la cuptor
E foarte de folos dacă gătești des la cuptor. Profită de serile reci și prepară masa la cuptor. De cele mai multe ori mâncarea făcută astfel durează mai mult, iar de asta te poți bucura în tihnă, la căldură.
Acoperă podelele goale
De asemenea, s-ar putea să pierdeți multă căldură prin podelele goale. Așezarea covoarelor pe podea este o modalitate eficientă și ușoară de a reduce pierderile de căldură. Este posibil să intre curenți de aer din mai multe locuri în casa dumneavoastră. Blocați toate golurile din jurul ușilor și a ramei ferestrelor cu bandă de protecție împotriva intemperiilor. Dacă nu aveți bandă adezivă, puteți folosi, de asemenea, pături și prosoape rulate ca soluție pe termen scurt, deși acestea nu vor fi la fel de subtile.