Oierii din Ardeal, protest în fața Parlamentului

Ultima actualizare:

    Oierii au trimis o delegație la Camera Deputaților care să le reprezinte interesele (foto: Mediafax)
Oierii au trimis o delegație la Camera Deputaților care să le reprezinte interesele (foto: Mediafax)

Circa 4.000 de ciobani din Mărginimea Sibiului și din județele învecinate din Ardeal au luat cu asalt Parcul Izvor și Palatul Parlamentului, marți la prânz. Ei sunt nemulțumiți de actualele prevederi ale Legii vânătorii care îi obligă să-și reducă numărul câinilor de la stână. Actul normativ a fost votat de parlamentari cu amendamente venite din partea vânătorilor, nemulțimiți că patrupedele care păzesc turmele de oi le fac concurență neloială la vânat.

Ciobanii au venit în Parcul Izvor încă d ela ora 9.00 dimineața, iar la ora 12.00 și-au pierdut răbdarea. Ei au ieșit din dispozitivul amplasat de jandarmi în parc, au îndepărtat țarcurile și au pornit la pas spre Piața Constituției. Președintele Asociației Țara Loviștei din Vâlcea, Constanța Ștefan, susține că ieșirea oierilor din dispozitiv a fost o provocare pentru a împiedica desfășurarea în condiții normale a protestului, precizând că până în acel moment aceștia erau calmi, scrie Agerpres. Ciobanii sunt nemulțumiți de noua lege a vânătorii, potrivit căreia ei sunt obligați să-și reducă substanțial numărul de câini de stână. Vânătorii s-au plâns că patrupedele ciobanilor pun pe fugă sau vânează animalele sălbatice de pe fondurile de vânătoare. Conform actului normativ, vânătorii au mână liberă să împuște orice câine de stână care nu are elemente de identificare. Conform reglementărilor în vigoare, toți câinii de pază de la stâni trebuie să aibă la gât câte un jujău (bucată de lemn legată cu lanț la gât) care să-i împiedice să alerge după vânat.

O delegație a oierilor va fi primită în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților. Protestatarii mai reclamă și modificările aduse Legii vânătorii care le limitează dreptul de proprietate asupra terenurilor pe care le dețin. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe – Agrostar consideră că aceste prevederi încalcă grav dreptul la proprietate. “Legea 407/2006 a suferit, în decursul timpului, nenumărate modificări, dar odată cu modificările aduse în anul 2015 apare o noutate şi anume aceea că „pe terenul proprietate, crescătorul de animale nu mai poate păşuna”. Concret, articolul 23 din Legea 149/2015 dispune: „(1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: ... c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie”, a declarat secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu, citat de capital.ro.

Potrivit acestuia, legiuitorul nu face altceva decât să încalce dreptul de proprietate statuat de articolul 44 din Constituţia României, mai exact agricultorilor care cresc animale „li se suspendă dreptul de proprietate”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net