5 sfaturi ca să dai o faţă nouă mobilierului din lemn
Petele de cerneală se şterg cu cearăPetele de cerneală trebuie îndepărtate imediat. Şterge locul respectiv şi apoi curăţă cu o cremă pe bază de ceară. Dacă pata nu dispare, şterge cu o soluţie obţinută din praf de curăţat vase şi ulei. Tot pentru petele de cerneală mai poţi folosi şi o soluţie din acid oxalic şi apă călduţă pe care o aplici pe pată şi o laşi să acţioneze până aceasta dispare.
Grăsimea se duce cu gheaţăDacă pata de grăsime este proaspătă, pune peste ea un cub de gheaţă. Astfel, grăsimea se va solidifica şi vei putea să o îndepărtezi de pe suprafaţa de lemn cu ajutorul unei spatule. Ai grijă însă să nu zgârii mobilierul.
Îndepărtează petele de arsură cu şmirghel Arsurile serioase de pe mobilier necesită o operaţiune mai complexă. Este evident faptul că zona respectivă este afectată, finisajul sau chiar lemnul în sine fiind compromise. În cazul în care arsura nu este adâncă, curăţă locul cu o bucată de şmirghel fin, până când lemnul rămâne curat. Aplică apoi un strat de lac asemănător celui original.
Apa caldă estompează crăpăturileDacă ai observat crăpăturile, şterge-le cu apă călduţă. Astfel lemnul se va umfla şi vei preveni crăpăturile mai mari. De cele mai multe ori crăpăturile din lemn sunt un semnal de alarmă asupra aerului foarte uscat din încăpere. Foloseşte un umidificator pentru a regla această situaţie.
Zgârieturile se maschează cu un marker Zgârieturile apărute pe suprafaţa de lemn pot fi reparate cu un marker sau un creion care să se potrivească cu culoarea lemnului. După ce colorezi cu markerul, lasă puţin timp să se usuce, apoi şterge suprafaţa de lemn cu soluţia ta obişnuită de curăţat lemnul. Mai poţi aplica şi ulei de in, cu care să ştergi încet lemnul.