Pentru o criză de bilă ai dreptul la o consultaţie şi două controale
Click! v-a prezentat în ediţia de sâmbătă serviciile de care veţi beneficia, din februarie, la medicul de familie. Astăzi, vă prezentăm pachetul de bază din ambulatoriul clinic, adică cel care va fi valabil în cabinetele medicilor speciliaşti din policlinici.
Tipuri de consultaţii
În ambulatoriul clinic pacienţii au dreptul la trei tipuri de consultaţii:
- de nivel A (consultaţie scurtă);- de nivel B (consultaţie standard, consultaţie de nivel B1 şi consultaţie de nivel B2);- consultaţie de nivel C (complexă). Aceasta este o consultaţie multidisciplinară, anuală, care se acordă bolnavilor cu anumite boli cronice. Sunt consultaţii programabile prin bilet de trimitere de la medicul de familie, cu excepţia bolilor care permit prezentarea directă la specialist.
La câte consultaţii ai dreptul?
- Pentru un episod de îngrijire de tip acut se acordă o consultaţie de tip B şi maximum 2 consultaţii de tip A pentru aceeaşi afecţiune;- Pentru boală cronică stabilă: 1 consultaţie tip A/trimestru sau 1 consultaţie tip B/ trimestru dacă este cazul. În perioada acoperită de prescripţia eliberată în urma unei consultaţii de tip B, consultaţia de tip A acordată pentru eliberarea unei noi prescripţii medicale pentru aceaşi afecţiune, nu se consideră consultaţie distinctă, ci parte componentă a consultaţiei anterioare de tip B.
Cine are prioritate?
Ministerul Sănătăţii a stabilit care sunt consultaţiile care au prioritate, după cum urmează:
- nivel de prioritate 1 - semiurgent. Aici intră afecţiuni cu impact potenţial semnificativ al intervenţiei precoce de a salva viaţa sau de a preveni complicaţii severe pentru care se impune transfer în maximum 7-28 zile;- nivel de prioritate 2 - intermediar. Situaţii clinice neameninţătoare de viaţă, dar cu un orizont de timp limitat pentru ca intervenţia să prevină deteriorarea funcţională pentru care se impune transfer în maximum 1-3 luni. Nivelul de prioritate 2 permite crearea listei de aşteptare, respectând criteriile de urgenţă;- nivel de prioritate 3 - de rutină. Evaluare complexă / precizare de diagnostic pentru pacienţi stabili a căror afecţiune nu prezintă potenţial de deteriorare rapidă sau afectare uşoară sau moderată a statusului funcţional pentru care se impune transfer în maximum 3-6 luni;- nivelul de prioritate 3 permite crearea listei de aşteptare, respectând criteriile de urgenţă.
O serie de proceduri vor fi decontate de Casa de asigurări suplimentar, astfel încât furnizorii de servicii medicale să fie stimulaţi să le realizeze şi să le contracteze. Potrivit Ministerului Sănătăţii, printre acestea se află colonoscopia şi endoscopia.