Ai datorii la bancă? Doi ani vei plăti jumătate din rată!

Ultima actualizare:

    Doi ani  vei plăti jumătate din rată
Doi ani vei plăti jumătate din rată

Începând cu luna aprilie, datornicii la bănci vor fi ajutaţi să scape de restanţe şi să-şi achite creditul. Asta, printr-un program de stimulare a consumului care va fi adoptat de Guvern printr-o Ordonanţă de Urgenţă, cu acordul Fondului Monetar Internaţional.

În acest fel, Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal acordat persoanelor cu venituri sub medie care obţin de la bancă restructurarea creditelor, dar numai în condiţii stabilite de stat, cu prelungirea scadenţei până la doi ani.

Care va fi procedura?

Să luăm exemplul unei persoane care are o rată de 800 de lei, un venit lunar net mai mic sau egal cu salariul mediu net, adică 1610 lei şi care nu are restanţe mai vechi de 90 de zile la creditul bancar.

Din aprilie, persoana în cauză va putea plăti o rată înjumătăţită, adică 400 de lei pe o perioadă de doi ani. Practic, se obţine o reducere la jumătate a ratei, dar nu mai mult de 500 de lei lunar. După aceşti doi ani, diferenţa de dobândă o va suporta statul din reducerea impozitului pe venit al persoanei respective, în cuantun de 200 de lei.

Restructurarea poate fi acordată o singură dată unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu condiţia ca suma totală amânată la plată să se încadreze în limita valorică determinată anterior. Banca, pe de altă parte, trebuie să asigure prelungirea duratei iniţiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată, adică cel mult doi ani.

Ce condiţii să îndeplineşti?

- Să ai un venit lunar net mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, adică 1610 lei;- Să nu ai restanţe mai vechi de 90 de zile la creditul bancar. Sistemul este opţional pentru bănci, iar Guvernul nu a anunţat că ar fi încheiat vreo înţelegere cu instituţiile de credit.

Un milion de români cu rate reeşalonate

Oficiali din cadrul Guvernul estimează că schema de reduceri fiscale pentru populaţia cu venituri sub medie şi restanţe la credite bancare ar putea duce la reeşalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români. De asemnea, băncile ar putea reduce ratele la credite cu până la 4 miliarde de lei în 2014. Premierul Victor Ponta a declarat pentru Mediafax că această măsură este agreată de Fondul Monetar Internaţional (FMI). „Este vorba despre înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani, dar nu mai mult de 500 de lei pe lună. Este un credit fiscal acordat de stat pentru a acoperi creşterea dobânzii pentru cei doi ani de scădere a ratei".

„Restructurările de credite nu sunt o excepţie, ele s-au făcut şi se vor mai face", au declarat pentru Click! surse bancare. „Vorbim fie despre o pauză de la plata ratei, fie despre prelungirea perioadei de rambursare sau despre scăderea, pentru o perioadă scurtă de timp, a ratei. De asemenea, proiecte legislative care să faciliteze creditarea au mai existat, ca dovadă programul Prima Casă. Însă, în ceea ce priveşte măsurile care vor fi adoptate de Guvern în aprilie, deocamdată nu putem face nici un comentariu, aşteptăm să primim informaţii suplimentare şi alte detalii care să ne perimită apoi să ne exprimăm opinia".

- Acciza pe carburant se va aplica din aprilie - Premierul Victor Ponta a anunţat după întâlnirea cu membrii delegaţiei comune a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene că acciza de 7 eurocenţi pe carburant se va aplica de la 1 aprilie. - Scutire de impozit pentru profitul reinvestit - Până la vizita următoarei misiuni a Fondului Monetar Internaţional, în aprilie, Guvernul va prezenta măsurile şi metodologia de implementare, de la 1 iulie, a scutirii de impozit a profitului reinvestit. - Ajutor pentru firmele private - Guvernul va suporta jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale în cazul firmelor care creează minimum 20 de locuri de muncă.

De la 1 aprilie intră în vigoare programul de stimulare a consumului adoptat de Guvern prin care datornicii la bănci vor fi ajutaţi să îşi achite atât restanţele cât şi creditele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry  jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente sanatoase jpg
brad de craciun decoratii
Regele Carol I al României (foto: Wikimedia Commons)
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
pusculita pixabay jpg
femeie frumoasă  foto   Shutterstock jpg
astronauti captura video jpg
ninsoare jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net