Nu ai plătit rata la timp? Uite cum poţi rămâne fără casă!

Ultima actualizare:

    Executarea silită poate începe numai după ce se va comunica debitorului o somaţie
Executarea silită poate începe numai după ce se va comunica debitorului o somaţie

Dacă nu ţi-ai plătit rata la casă pe o perioadă de 90 de zile sau mai mare, banca are dreptul să o scoată la licitaţie. Iar pentru asta nu treuie să te dea în judecată, ci doar să apeleze la un executor. Click! îţi spune caresunt procedurile care te „dau" afară din casă.

Pasul 1: Se declară scadenţa anticipată prin scrisoare. Primul pas pentru a se putea trece la executarea silită se referă la declararea scadentă a creditului. Scadenţa anticipată se declară, de cele mai multe ori, printr-o scrisoare recomandată de înştiinţare a măsurii. Atenţie! Dacă plăteşti în continuare ratele după acest moment, trebuie să ştii că banca nu mai are nici o obligaţie să respecte graficul de rambursare!

Pasul 2: Dosarul este trimis unui executor. ­Într-un timp pe care îl decide doar creditorul bancar, acesta trimite, printr-o cerere de executare silită, dosarul cu contractul tău bancar unui executor, în vederea pornirii executării silite. Executorul va înregistra dosarul pe ­rolul biroului său, îl va nume­rota şi te va ­înştiinţa despre această măsură.

Pasul 3: Se solicită cererea de încuviinţare a executării. Executorul va fixa cheltuielile de executare, care vor cădea în sarcina ta, apoi adresează o cerere de încuviinţare a executării silite instanţei din circumscripţia căreia îşi are sediul biroul executorului judecătoresc.

Pasul 4: Instanţa îşi dă acceptul. Instanţa, primind cererea, verifică dacă, într-adevăr, creanţa este certă şi lichidă şi dispune, ca atare, printr-o încheiere de încuviinţare irevocabilă.

Pasul 5: Somaţie de 15 zile ca să plăteşti datoria. În momentul încuviinţării, atunci când discutăm despre executarea imobiliară, executorul emite o somaţie de 15 zile către debitor, prin care îl înştiinţează despre înscrierea în cartea funciară a imobilului urmărit şi despre măsura executării silite.

Pasul 6: Executorul îţi bate la uşă. Ulterior emiterii acestei somaţii de 15 zile, dacă debitorul nu plăteşte datoria, executorul judecătoresc are obligaţia ca, în baza art. 828 din codul de procedură civilă, să se deplaseze personal şi să întocmească un proces verbal de situaţie, în sensul constatării anumitor aspecte legate de locul unde se află bunul şi identificarea lui cât mai amănunţită. Cu alte cuvinte, executorul îţi va face o vizită.

Pasul 7: Se stabileşte preţul de la care va porni licitaţia. Ulterior acestei proceduri, fie cu acordul părţilor fie prin numirea unui expert şi efectuarea unei expertize în cauză, se stabileşte valoarea locuinţei, pentru a putea fi scoasă la vânzare la un preţ apropiat de realitatea pieţei.

Pasul 8: Vânzarea locuinţei. În urma întocmirii raportului, executorul, într-un termen de maximum 30 de zile, scoate la vânzare publică, prin emiterea unei publicaţii de vânzare, bunul urmărit. Dacă la primul termen se depune o ofertă urmată de consemnarea unei cauţiuni, atunci locuinţa se vinde ofertantului care dă cel mai bun preţ, întocmindu-se astfel procesul verbal de licitaţie.

Apoi, locuinţa poate fi înscrisă în cartea funciară. În cazul în acre nici la a doua licitaţie nu se înscriu participanţi, codul de procedură civilă prevede ca pentru organizarea termenului 3 de licitaţie preţul locuinţei să scadă cu până la 50% din valoarea lui iniţială, ceea ce înseamnă o mare pierdere pentru bancă.

Ce informaţii trebuie să cuprindă somaţia de 15 zile

Executarea silită poate începe numai după ce se va comunica debitorului o somaţie care va cuprinde următoarele:Denumirea şi sediul organului de executare;Data emiterii somaţiei şi numărul dosarului de executare;Numele şi domiciliul sau, după caz, denumirea şi sediul debitorului;Titlul executoriu în baza căruia urmează să se facă executarea silită;Termenul în care cel somat urmează să-şi execute de bunăvoie obligaţia prevăzută în titlul executoriu şi consecinţele nerespectării acesteia.Pentru a fi validă, somaţia trebuie să fie semnată şi ştampilată.Dacă în termenul arătat în somaţie debitorul nu-şi execută de bunăvoie obligaţia, executorul judecătoresc poate proceda de îndată la executarea silită.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net