Eşti la zi cu plata energiei electrice? Iată ce drepturi ai!
Chiar dacă plăteşti lunar factura la energie electrică, există situaţii în care ori se întrerupe lumina din cauza unor defecţiuni la reţea, ori ai alte nemulţumiri legate de facturare, de preţ sau consum. Nu mai vorbim despre situaţiile în care, din cauza unei dereglări de tensiune ţi se arde toata aparatura electrică din casă. Tu ştii să-ţi aperi drepturile?
Orice persoană care are încheiat un contract legal cu furnizorul de energie electrică şi care este la zi cu plata facturii la energie electrică, deci nu are restanţe, are şi anumite drepturi pe care prestatorul de utilităţi trebuie să i le respecte întocmai. Iată care sunt acestea:- dreptul la acces la reţelele de energie electrică- dreptul de a consuma energie electrică- dreptul de a-şi alege furnizorul de energieelectrică fără plata vreunei taxe pentru schimbarea acestuia - dreptul dea fiinformat în legătură cu condiţiile generale de contractare, preţurile şi tarifele aplicabile, întreruperile programte- dreptul de a solicita furnizorului modificarea şi completarea contractului de furnizare şi a anexelor acestuia, atunci când apar elemente noi ori când consideră necesară detalierea sau completarea unor clauze contractuale- dreptul de a solicita furnizorului să ia măsuri pentru remedierea defecţiunilor şi a deranjamentelor survenite în reţelele de energie electrică- dreptul dea fi despăgubit pentru daunele provocate de către furnizor.
Ţi s-a ars televizorul? Cere despăgubiri!De asemenea, consumatorul are dreptul de a solicita furnizorului despăgubiri, conform prevederilor din contract, atunci când i se produc daune din vina acestuia sau în cazul nerespectării indicatoarelor de calitate a energiei. Concret, dacă în urma unei scăderi şi creşteri bruşte de tensiune ţi se defectează aparatura electrocasnică (televizorul, frigiderul, maşina de spălat, sistemul audio sau video)ai dreptul să ceri despăgubiri. Furnizorul de energie electrică va răspunde pentru toate aceste daune provocate din vina sa, în condiţiile stabilite în contract. De asemenea, furnizorul este îndreptăţit să-şi recupereze daunele produse consumatorilor de la operatorul de distribuţie, operatorul de transport şi de sistem sau de la producător, dacă aceste daune s-au dovedit a fi fostcauzate dn vina oricăruia dintre aceştia.