Abia a ieşit din închisoare, acum e iarăşi la «răcoare»
Doar trei săptămâni! Atât a rezistat afară primul deţinut vasluian. El a fost eliberat pe 1 februarie din închisoare, după ce i-au fost aplicate prevederile legii penale mai favorabile.
Ionuţ Năstase (30 ani), din Bârlad, a fost condamnat în 2010 la cinci ani de închisoare, pentru sâvărşirea mai multor furturi. Tânârul, nu se afla la prima încălcare a legii, în 2006 fiind condamnat tot la cinci ani de închisoare, tot pentru furt. Atunci a fost eliberat condiţionat cu un an şi jumătate înainte de ispăşirea pedepsei.
Odată cu intrarea în vigore a noului Cod Penal, limita maximă de pedeapsă pentru infracţiunea de furt, în formă simplă, a scăzut de la zece, la trei ani. Cum tânârul din Bârlad a executat limita maximă de pedeapsă prevăzută de noua lege penală, comisia din cadrul Penitenciarului Vaslui a sesizat instanţa în vederea aplicării legii penale mai favorabile.
Alături de alţi doi deţinuţi, aflaţi în situaţii similare, Năstase a fost prioritate zero pentru magistraţii vasluieni, care au soluţionat cazul său chiar pe 1 februarie. Având în vedere că deţinutul se afla în închisoare de aproape patru ani, iar limita maximă de pedeapsă pentru furt este de trei ani, Judecătoria Vaslui a dispus punerea sa în libertate, de îndată.
După trei săptămâni de libertate, Ionuţ Năstase a ajuns din nou după gratii. O minoră de 15 ani, din comuna Iana, se deplasa pe o stradă din municipiul Bârlad, iar la un moment dat, în dreptul unei treceri de pietoni, un tânăr s-a apropiat de aceasta şi i-a smuls telefonul din mână, după care a fugit. În urmărirea tânărului au plecat doi bărbaţi, martori la tâlhărie. Au reuşit să-l prindă şi l-au imobilizat până la sosirea oamenilor legii.
Acesta era nimeni altul decât Ionuţ Năstase. În faţa poliţiştilor, tânârul de 30 ani a declarat, nonşalant că „nu s-a putut abţine" . Ulterior, a fost prezentat în faţa judecătorilor care au decis aresatarea acestuia pentru 29 de zile.
Click!spune
Un număr de 171 de persoane au fost puse în libertate, în primele trei săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod penal. Cei mai mulţi dintre deţinuţi erau încarceraţi la Penitenciarul Târgşor şi de la centrele de reeducare Târgu Ocna şi Buziaş, pentru furt calificat, tâlhărie, înşelăciune şi prostituţie.