Ora de vară 2022. Când dăm ceasurile cu o oră înainte și cum este afectat organismul de schimbare

Ultima actualizare:

În noaptea de 26 spre 27 martie se face trecerea la ora de vară. Ceasurile se vor da cu o oră înainte, așadar ora trei noaptea va deveni ora patru, iar ziua de 27 martie va fi cea mai scurtă din întregul an. 

Ziua de 27 martie este cea mai scurtă din an Sursă foto: Pixabay.com
Ziua de 27 martie este cea mai scurtă din an Sursă foto: Pixabay.com

Trecerea la ora de vară are loc la o săptămână distanță de echinocțiul de primăvară, din data de 20 martie, când ziua este egală cu noaptea. După echinocițiul de primvară, ziua începe să crească, iar noaptea să scadă până la solstițiul de vară care va avea loc în data de 21 iunie 2022. 

Citește și: Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Sistemul orei de vară și a celei de iarnă presupune ajustarea ceasurilor în fiecare toamnă și primăvară cu o oră pentru ca fiecare dintre noi să beneficieze mai mult de lumina naturală. Pentru a ne ajusta la ora de vară, vom da ceasurile înainte cu o oră,  iar ora trei va deveni ora patru, în timp ce ora de iarnă presupune operațiunea inversă, iar ora patru devine ora trei. 

Cu toate acestea, ora de iarnă continuă să fie considerată ora standard, naturală. Sistemul care ține cont și de ora de vară a fost adoptat de multe dintre țările europene în secolul trecut. 

Originea sistemului ore de vară pare să fie una cât se poate de amuzantă și este exprimată într-o poveste veche. Se spune că omul de știință Benjamin Franklin a sugerat, cu sute de ani în urmă, schimbarea orei pentru a realiza economie de lumânări prin folosirea pe o perioadă mai lungă de timp a luminii naturale a soarelui. 

Vezi și: Cum resimte organismul trecerea la ora de vară

Mersul trenurilor nu va fi afectat de trecerea la ora de vară 

Cei care intenționează să călătorească cu trenul în noaptea de 26 spre 27 martie trebuie să știe că mersul trenurilor nu va fi afectat de această modficare, a anunțat CFR într-un comunicat oficial. 

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 26/27 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară", se arată în comunicatul celor de la Căile Ferate Române. 

Organismul resimte trecerea la ora de vară 

Trecerea la ora de vară poate avea un impact asupra sănătății oamenilor, cauzând o serie de probleme din cauza faptului că ne este afectat ritmul circadian, responsabil cu reglarea ciclurile de somn.

În primele zile de adaptare, există posibilitatea ca mulți dintre noi să aibă probleme în a adormi, avertizează medicul Oana Cuzino. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

  Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net