Orașul din România care a scos aproape toate zborurile de noapte, din cauza zgomotului puternic: „Ne zburați somnul”

Un grup de inițiativă civică dintr-un oraș mare din România a luat măsuri pentru a reduce disconfortul cauzat de zgomotul produs de zborurile pe timp de noapte.

Zborurile de pe Aeroportul Cluj de noapte au fost reduse / foto: arhiva
Zborurile de pe Aeroportul Cluj de noapte au fost reduse / foto: arhiva

Numeroase plângeri au fost depuse de locuitori, care se confruntau cu dificultăți în a se odihni în timpul nopții din cauza zgomotului intens provocat de avioane.

Această inițiativă a demarat cu eforturile membrilor grupului, care au desfășurat acțiuni pe parcursul a șase luni. Ca rezultat al acestor demersuri, grupul a lansat campania „Nu ne mai zburaţi somnul”, ce a avut succes în reducerea semnificativă a numărului de curse aeriene desfășurate în timpul nopții deasupra orașului Cluj.

Membrii grupului au anunțat că vor continua eforturile lor și că unul dintre obiectivele lor este să elaboreze un Plan de reducere a zgomotului generat de operațiunile aeroportuare.

Traficul aerian de noapte la Cluj  a fost redus la 15%

Aceștia au comunicat o veste pozitivă, arătând că, în urma discuțiilor intense și a demersurilor juridice, au reușit să reducă traficul aerian nocturn general de la 45% la 15%, iar pentru decolările de noapte, valorile au scăzut de la 90% la 27%. Un grafic reflectează procentajul evoluției decolărilor/aterizărilor peste Cluj-Napoca în intervalul 23-07.

Realizarea acestui obiectiv semnificativ a fost posibilă datorită eforturilor, sprijinului financiar și dedicării nucleului central al grupului "Nu ne mai zburați somnul".

Aceștia au exprimat recunoștința față de toți cei implicați și au subliniat importanța acestui pas mare în reducerea poluării fonice și a impactului negativ asupra calității vieții a celor 40.000 de locuitori care trăiesc sub culoarul de zbor al aeroportului din Cluj-Napoca.

„Nu ne mai zburați somnul”

Pentru anul 2024, grupul își propune să mențină această problemă în atenția autorităților de mediu române și europene. Obiectivele strategice includ participarea activă la elaborarea Planului de reducere a zgomotului generat de operațiunile aeroportuare, cu stabilirea unor obiective conforme cu legislația de mediu, și identificarea unei surse de finanțare pentru instalarea unui sistem avansat de monitorizare continuă a zgomotului sub culoarul de zbor AIAIC, similar cu cele existente în orașele civilizate care au aeroporturi urbane. Aceste informații au fost furnizate de membrii grupului "Nu ne mai zburați somnul", conform stiridecluj.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net