Ordinea în care se instalează simptomele de Covid-19
Chiar dacă noul coronavirus este extrem de imprevizibil și are efecte neașteptate de la bolnav la bolnav, medicii au stabilit un set de simptome care apar primele. Dar iată că, și după vindecare, unele simptome persistă la majoritatea pacienților externați din spital.
O echipă de cercetători de la Universitatea din California de Sud a realizat un studiu conform căruia Covid-19 se manifestă inițial prin tuse și febră, apoi prin dureri musculare, urmate de greață și, eventual, diaree. Medicii au stabilit această ordine după ce au studiat cazurile a 60.000 de pacienți atinși de Covid-19, gripă și sindrom respirator, precizează adevarul.ro. Rezultatele studiului au fost publicate în „Frontiers in Public Healt”. „Ţinând cont de faptul că există acum abordări mai eficiente pentru tratarea COVID-19, detectarea precoce a simptomelor în rândul pacienţilor poate scurta durata spitalizării”, subliniază ei.
87% dintre bolnavi rămân cu sechele persistente
Specialiștii au vrut să vadă care este situația bolnavilor după externare și au constatat că până și cei care avuseseră simptome ușoare rămân cu leziuni de durată. Chiar dacă, teoretic, s-au vindecat de Covid-19, majoritatea bolnavilor au continuat să prezinte simptome săptămâni, chiar și luni după contactarea virusului. Un studiu realizat în Italia și citat de doc.ro arată că din 143 de pacienți cu SARS-CoV-2 externați din spital, cu rezultat negativ la Covid-19, mai mult de 87% au spus că au rămas cu cel puțin un simptom care a persistat. În timpul spitalizării, 72,7% dintre ei au avut leziuni specifice pneumoniei interstițiale, 15% au avut nevoie de ventilație non-invazivă și 5% de ventilație invazivă. Durata medie a spitalizării a fost de 13 zile. Cei care au fost la terapie intensivă sunt, și după teoretica vindecare, extrem de slăbiți. Unii nu mai reușesc să urce scările singuri, alții obosesc după orice activitate fizică. Majoritatea rămân cu oboseală și probleme de respirație, au dureri de cap, palpitații și putere de concentrare scăzută. Sunt simptome cronice de nivel scăzut, niciodată suficient de intense pentru a fi nevoie de spitalizare. Astfel, în Italia, Marea Britanie, dar și în alte state europene au început să apară centre de recuperare pentru pacienții cu Covid-19.
Și în România medicii constată că vindecarea se face cu sechele și recomandă pacienților să se prezinte la un control după o lună, 3 luni, 6 luni și un an de la externare.