Păstăi de o jumătate de metru şi dovleci-şarpe
Ce-aţi zice de o mâncărică de fasole verde, cu păstăi lungi de o jumătate de metru? Dar de dovlecei-şarpe pane? Nu, nu sunt legume de pe altă planetă, ci soiuri obţinute la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă din Buzău. Potrivit cercetătorilor, nu va trece mult timp până când legumele din pieţe vor avea forme şi arome dintre cele mai ciudate.
În viitorul apropiat, vom cumpăra din pieţe tomate în formă de ardei, castraveţi cu ţepi, dovleci în formă de şarpe sau păstăi lungi de un metru. Aceste soiuri sunt deja cultivate în serele Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă din Buzău, care are tradiţie în realizarea unor hibrizi de legume, prin amestecul unor soiuri autohtone cu plante aduse din alte părţi ale lumii. Rezultatul muncii de peste două decenii în laboratoarele şi serele staţiunii experimentale se vede deja în sere, scrie adevarul.ro. Cercetătorul Costel Vânătoru a creat un dovleac tip şarpe, care măsoară un metru. Această legumă inedită este valoroasă datorită compoziţiei sale, bogată în sodiu, potasiu, elemente nutritive şi vitamine. ”Vorbim despre un soi cu multiple întrebuinţări. Este o plantă care poate fi folosită în alimentaţie, pentru consum, cu o aromă deosebită. Este un soi care poate fi privit ca plantă medicinală şi chiar ca plantă ornamentală”, spune, cu mândrie, cercetătorul Costel Vânătoru.
Printre legumele experimentale din serele staţiunii se numără şi un soi de castravete originar din Mexic, folosit ca remediu natural pentru diabet, întrucât conţine numeroase substanţe benefice. Castraveţii albi seamănă cu un dovleac şi sunt monitorizaţi de la an la an pentru a li se depista sensibilităţile la clima din România. Pepenii galbeni cu arome exotice reprezintă un alt produs cu care cercetătorii din Buzău cred că vor revoluţiona piaţa fructelor autohtone.
Legumicultorii au reuşit să cultive fasole cu păstăi de aproape un metru lungime. Acest soi este mult mai productiv decât fasolea obişnuită. ”Nu prezintă aţe şi poate fi folosită o perioadă mai îndelungată faţă de fasolea clasică. În plus, este foarte rezistentă la boli şi dăunători. Păstăile pot ajunge la un metru lungime şi sunt de calitate superioară. Trebuie ştiut că pot fi folosite numai în stadiu de fasole verde. Producţia este mare: 22 de tone de păstăi la hectar”, explică Vânătoru.
Benone Sinulescu are dovleci-gigant în grădina casei
Benone Sinulescu se mândrește cu grădina sa bogată de la Bârzava, Arad, unde ”micul agronom”, cum i se mai spune artistului, cultivă fel și fel de legume și flori. De câțiva ani se laudă cu producția sa de dovleci gigant, pe care i-a sădit în curtea casei sale în care s-a mutat de câțiva ani buni, alături de soția sa, Leny. Semințele de dovleac le-a obţinut chiar de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă din Buzău. Tot de acolo, rapsodul a primit semințe de crizanteme și de castraveți amari.