Paştele - sărbătoare în familie, dar şi pretext de distracţie în cluburi

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pentru unii, sărbătoarea ortodoxă este un bun prilej de reunire a familiei. Alţii profită de zilele libere pentru a se distra la petreceri tematice. Unii aleg călătoriile, în timp ce pentru alţii ziua de 15 aprilie este doar una dintre cele 52 de duminici ale anului.

Tu cum petreci Paştele? Spune-ne în comentarii şi răspunde la sondaj!

Ocupaţi până peste cap cu treburile cotidiene, pentru o mare parte dintre români sărbătorile ortodoxe sunt o bună ocazie de a se strânge din nou în jurul mesei, alături de cei dragi. „Tradiţionaliştii" revin în sânul familiei, pentru a ciocni un ou roşu şi un pahar de vin.

simeon stalpnicul png

De la un astfel de ospăţ nu lipsesc produsele specifice, precum mielul, cozonacul şi pasca. Astfel că, după un post de mai bine de o lună, creştinii nu mai ţin cont de calorii. Din ritualul credincioşilor nu poate fi omisă tradiţia participării la slujba de Înviere. Creştinii se întorc acasă aducând cu ei, în case, lumina primită de la preoţi.

În opinia altora, rugăciunile şi petrecerile în familie sunt ceva „de modă veche". Pentru aceştia, lumina provine de la beculeţele şi laserele din discoteci, iar iepuraşii care întreţin atmosfera par a descinde direct din revistele pentru adulţi. În costumele lor cât mai sexy, fetele îşi etalează urechile montate pe cap şi codiţa prinsă la bikini, învârtindu-se printre clubberi, cărora gândul numai la cele sfinte nu le stă.

simeon stalpnicul png

Ierusalimul atrage an de an, în perioada sărbătorilor pascale, o mulţime de pelerini. Turiştii refac, în mod simbolic, traseul urmat de Iisus în urmă cu două mii de ani, pe Via Dolorosa, şi participă la slujba din noaptea de sâmbătă spre duminică. Şi românii sunt interesaţi de astfel de călătorii spirituale, dorind să nu rateze momentul în care lumina se aprinde la Mormântul Sfânt.

simeon stalpnicul png

Cei care vor să susţină turismul românesc preferă să-şi petreacă minivacanţa de Paşti, de obicei, vizitând celebrele mănăstiri din nordul Moldovei, unde pot petrece Paştele conectaţi la frumoasele tradiţii autohtone. Nu sunt însă singurele puncte de atracţie: în fiecare zonă puteţi găsi hoteluri şi pensiuni care se bat în facilităţi pentru atragerea clienţilor.

Alţi români aleg însă destinaţiile exotice. An de an, ei iau cu asalt agenţiile de turism care oferă astfel de călătorii, antamând din timp pachetele all-inclusive, indiferent dacă staţiunea cu pricina se află într-o ţară creştină - precum Spania sau Grecia - ori musulmană - Maroc, Egipt sau Turcia.

simeon stalpnicul png

Sunt însă destui şi cei pentru care acest weekend nu are nici o semnificaţie. Fie că este vorba despre catolici şi protestanţi, pentru care Paştele a coincis cu Floriile ortodoxe, fie că au o altă religie decât cea creştină sau, pur şi simplu, nu au nici una. Însă şi ei profită de zilele libere pentru a-şi reîncărca bateriile pentru o nouă săptămână de muncă.

Cum variantele sunt atât de numeroase, vă invităm să ne scrieţi, în secţiunea de Comentarii de mai jos, ce planuri v-aţi făcut pentru acest sfârşit de săptămână.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net