Patriarhia a tranșat „bătălia sfinților”. Cine va fi canonizat la centenarul Bisericii Ortodoxe Române

15. Patriarhia Română a anunțat cine sunt cei 15 oameni considerați embleme ale ortodoxiei și aleși în „bătălia sfinților”, care vor fi canonizați în masă cea mai importantă operațiune de acest fel. Proclamarea canonizării lor va avea loc în 2025 când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie.

Cei 15 oameni propuși pentru canonizare în 2025
Lista canonizărilor nu-l cuprinde pe Arsenie Boca. Foto: Basilica.ro/Mircea Florescu

Decizia vine după ce în ultimii ani a avut loc o adevărată luptă între mitropolii pentru stabilirea persoanelor care vor fi pe listă. Unul dintre numele cele mai dezbătute pentru a fi pe listă și care nu apare, a fost cel al părintelui Arsenie Boca, starețul de la mânăstirile Sâmbătă și Prislop, considerat de mulți „duhovnicul Ardealului”.

Cum au fost alese cele 15 nume de sfinți 

Alegerea celor 15 „cuvioși și mărturisitori români” cum îi denumește Patriarhia a fost făcută la nivel local. Numele au fost propuse de forurile de conducere ale mitropoliilor din cuprinsul Patriarhiei Române, adică sinodurile.  

Dosarele au fost înaintate la București, sunt în curs de analizare și urmează să fie aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române – cu unele excepții care depind de Patriarhia Ecumenică scrie basilica.ro.

Propuneri Mitropolia Munteniei și Dobrogei 

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a decis să susțină canonizarea celui mai mare teolog ortodox al secolului 20 și a părintelui supranumit „Apostolul sau Duhovnicul Bucureștilor”. Este vorba de preotul Dumitru Stăniloae (1903-1993) și de arhimandritul Sofian Boghiu (1912-2002). Dacă în urma primului au rămas cărțile sale fundamnetale pentru teologia română despre celălalt a vorbit pe înțelesul tuturor un alt mare duhovnic al românilor. „Toată admirația am avut-o pentru omul acesta. El nu prea vorbea, trăia. În cununa părinților din veacul acesta, îl plasez în cer”, a spus conform sursei citate duhovnicul Arsenie Papacioc.  

Alte două propuneri sunt confirmate de Mitropolia Munteniei și Dobrogei, doar că dosarele de canonizare nu vor fi înaintate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ci Patriarhiei Ecumenice, fiind vorba despre monahi care s-au nevoit în Sf. Munte Athos. 

Primul este părintele Dionisie Ignat (1909-2004) și a petrecut 78 de ani în Muntele Athos unde a ajuns la 17 ani. A fost atât de important la Muntele Athos încât la înmormântarea sa a participat actualul Rege Charles al III-lea al Marii Britanii. 

Al doilea este părintele Petroniu Tănase (1914-2011) care a fost din 1984 până în 2011 starețul schitului românesc Prodomu de la Muntele Athos.  

Propuneri Mitropolia Moldovei și Bucovinei 

Sinodul mitropolitan al Moldovei și Bucovinei a propus canonizarea a doi dintre cei mai cunoscuți duhovnici din istoria Bisericii Ortodoxe Române: Cleopa Ilie (1912-1998) de la mănăstirea Sihăstria și Paisie Olaru (1897-1990) de la Sihla. 

Propuneri Mitropolia Ardealului 

Din partea Mitropoliei Ardealului au fost aleși spre canonizare arhimandriții Dometie Manolache (1924-1975) și Serafim Popescu (1912-1990). Primul a fost preferat lui Arsenie Boca și este fost stareț al Mănăstirii Prislop și duhovnic al Mănăstirii Râmeț. Cel de al doilea a fost printre altele timp de 10 ani, starețul de la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, sfârșind din viață ca duhovnic al acestei obște. 

Propuneri Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului 

De la Mitropolia Clujului, pe lista de canonizări pentru 2025 se găsește un singur nume, cel al preotului Liviu Galaction Munteanu (1898-1961), considerat unul dintre cei mai importanți „preoți mărturisitori din temnițele comuniste”. A executat opt ani de închisoare în temnițele de la Aiud, unde a și murit în 1961

Propuneri Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului 

De la Mitropolia Clujului, pe lista de canonizări pentru 2025 se regăsește un singur nume, cel al preotului Liviu Galaction Munteanu (1898-1961), considerat unul dintre cei mai importanți „preoți mărturisitori din temnițele comuniste” 

Propuneri Mitropolia Olteniei 

Doi stareți din Mitropolia Olteniei au fost puși pe selecta listă de canonizări pentru Anul Centenar 2025. Este vorba de Gherasim Iscu (1912-1951) și Visarion Toia (1884-1951). Primul a fost stareț la Tismana iar celălalt la Lainici, ambele din Gorj 

Propuneri Mitropolia Banatului 

Sinodul acestei mitropolii a propus pe preoții Calistrat Bobu (1900–1975) și Ilarion Felea (1903-1961) 

Propuneri Mitropolia Basarabiei 

Din zona Basarabiei vin două propuneri de canonizare, preoții Alexandru Baltaga (1861-1941) și Iraclie Flocea (1893-1964) încheie sursa citată lista „aleșilor” pentru canonizare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net