Patriarhia Română a întocmit un regulament pentru cei care vor să țină post
În perioada 27 februarie-15 aprilie credincioșii ortodocși se află în Postul Paștelui, cel mai mare și mai greu din an. Pentru că au apărut foarte multe idei, păreri și controverse despre ce înseamnă postul, cum trebuie ținut și cât durează, Patriarhia Română a elaborat un regulament al postului pe înțelesul tuturor.
Nu toți oamenii pot ține la fel postul așa că biserica oferă posibilitatea de a alege dintre mai multe tipuri în funcție de capacitatea de abstinență. Regulile sunt descrise în lucrarea ”Liturgica generală” autor Ene Braniște și selectate de basilica.ro.
Cum se ține corect Postul Mare
-în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;
-în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;
-miercuri în Săptămâna Pătimirilor se ajunează până seara, după săvârşirea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;
-în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin;
-la praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte.
Categoriile de posturi în funcție de alimentație
-Postul integral sau ajunarea propriu-zisă, ce reprezintă abținerea totală de la apă și mâncare pe un timp definit. Acest fel de post a fost ținut de Moise pe muntele Sinai, timp de 40 zile (Ieșirea 24,18)
-Postul aspru. La acest tip de postire se recomandă consumarea de hrană uscată și apă. Acest tip de post a fost ținut de Sf. Ioan Botezătorul în pustia Iordanului (Matei 3,4; Marcu 1,6) și nu numai.
-Postul comun sau obișnuit. În cadrul acestui fel de post se admite consumarea mâncărurilor gătite din alimente de origine vegetală, fără a se consuma orice aliment de origine animală.
-Postul ușor (dezlegare). Pe parcursul acestui tip de post se îngăduie consumarea peștelui și a vinului, precum și a untdelemnului, în perioadele când este impus post aspru.
Categoriile de posturi speciale
-Post general (obștesc) fiind ținut de întreaga Biserică.
-Post local (regional), ce este ținut într-o regiune, o eparhie sau o localitate.
-Postul particular (personal), ținut de fiecare credincios în parte, după nevoile personale și în afara posturilor obștești.
Categoriile de posturi după durată
Post de o zi, cum ar fi:
-toate miercurile și vinerile de peste an, cu mici excepții;
-sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie);
-ziua Ajunului Bobotezei (5 ianuarie);
-ziua Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august).
Post de mai multe zile:
-Postul Nașterii Domnului (postul de iarnă);
-Postul Paștilor sau Păresimile (postul de primăvară);
-Postul Adormirii Maicii Domnului (postul de vară);
-Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.