Pe străzi circulă coşciuge pe patru roţi

Ultima actualizare:

    Controalele celor de la RAR au fost la ordinea zileiFotografii: Dorin Constanda, Sever Ghoerghe
Controalele celor de la RAR au fost la ordinea zileiFotografii: Dorin Constanda, Sever Ghoerghe

E pericol pe şoselele din ţară! Şi nu doar din cauza vitezomanilor, ci şi a maşinilor vechi care rulează. Inspectorii de la Registrul Auto Român (RAR) au făcut controale în trafic şi nu mică le-a fost mirarea să constate că şoferii urcă la volanul unor coşciuge pe patru roţi.

S-a dat liber la cumpărat maşini din străinătate de când s-a eliminat taxa auto, astfel că orice român, indiferent de salariu, este acum şofer. Mulţi şi-au adus hârburi ieftine, la 1.000-2.000 de euro bucata, care n-au făcut decât să tragă în jos parcul auto din România, care oricum era vechi. Vorbim despre 350.700 de autovehicule la mâna a doua care au intrat în circulaţie în primele şapte luni ale anului. Potrivit statisticilor, vârsta medie a parcului auto naţional era acum trei ani de 13 ani, în condiţiile în care de pe piaţa externă au tot fost înmatriculate maşini care aveau deja o vechime de peste zece ani. Această uzură înseamnă şi defecţiuni pe măsură, dar şi poluare. Iar teoria este susţinută de rezultatul controalelor efectuate de inspectorii RAR pe străzi. ”Aproape 5%, adică 1.758, dintre vehiculele verificate tehnic în trafic, la nivel naţional, în primele şase luni ale acestui an, prezentau pericol iminent de accidente. Maşinile aveau defecţiuni grave la sistemele de frânare şi direcţie, la punţi şi fuzete”, anunţă reprezentanţii RAR. Totodată, din cele 35.468 de maşini controlate în timpul raziilor alături de poliţiştii de la Rutieră, aproximativ 48% aveau cel puţin o problemă tehnică. Astfel că amenzile au curs.

Au fost date peste 1.000 de amenzi

În primele şase luni ale acestui an, doar în Bucureşti au fost date 1.120 de sancţiuni şi au fost reţinute 17 permise de conducere şi 875 de certificate de înmatriculare. Nici atunci când şoferii au mers la RAR pentru obţinerea ITP rezultatele nu au fost mai bune. ”Din punct de vedere al siguranţei rutiere, procentajul de respingere a fost 37.21%, iar în urma testărilor realizate legate de poluare  la 9% din autovehiculele s-au constatat neconformităţi”, atrag atenţia autorităţile. Iar situaţia nu poate decât să se înrăutăţească, având în vedere că şoselele sunt pline de maşini cu plăcuţe roşii, încă neînmatriculate.

Sunt cozi mari pentru inspecţia maşinilor neînmatriculate

simeon stalpnicul png

Unele sunt aduse pe platformă, altele au deja numere roşii. Sunt maşinile care urmează să fie înmatriculate, dar aşteaptă undă verde de la RAR. Şi sunt extrem de multe, astfel că şoferii stau la cozi chiar dacă au programare făcută şi cu o lună în urmă. Este atât de mare cererea că doar la RAR Voluntari vin zilnic câte 590 de programări, iar inspectorii lucrează înclusiv sâmbăta. Dacă stai şi analizezi, îţi dai seama că toţi şi-au adus din străinătate maşini second hand. ”Mi-am cumpărat din Germania un Seat Ibiza din 2002, pe care am dat 2.500 de euro”, ni s-a confestat un bărbat. Lângă el, aşteaptă să intre pe rampă o camionetă din anii ’90. Faţă de anul trecut, programările la RAR au crescut în toată ţara cu peste 50%.

Poţi ajunge să faci ITP de două ori

simeon stalpnicul png

Cine va merge la RAR cu maşina pentru o problemă care nu are legătură cu inspecţia tehnică periodică va putea ajunge şi pe rampa de testare. Asta prevede un proiect de lege, care le permite inspectorilor să facă o reverificare în timpul celor doi ani de valabilitate a ITP-ului, în cazul în care au dubii că ceva nu funcţionează normal. În plus, dacă se constată o problemă, inspectorii vor merge în control  să verifice staţia unde maşina a obţinut ITP-ul, în cazul în care deficienţa nu puteau fi dobândită ulterior. Guvernul a adoptatat modificarea Ordonanţei 81/2000 privind inspecţia tehnică periodică în urmă cu patru luni şi ar trebui să intre în vigoare pe 20 mai 2018.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net