Pericol de moarte în pescării! ANPC a restras tone de pește și preparate din pește alterate

Într-o operațiune desfășurată pe parcursul a cinci zile în luna precedentă, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au confiscat și retras de la comercializare o cantitate impresionantă de pește și preparate din pește, totalizând peste 1,3 tone.

Peștele trebuie păstrat în condiții stricte. FOTO Alina Mitran
Peștele trebuie păstrat în condiții stricte. FOTO Alina Mitran

Această acțiune de control a fost parte a unei amplificate verificări la nivel național, desfășurată de ANPC între 22 și 26 aprilie.

ANPC a făcut verificări la nivel național și s-au dat amenzi colosale

În timpul acestei verificări extinse, care a acoperit întreaga țară, ANPC a focalizat atenția asupra respectării normelor legale, conformității, modului de etichetare, prezentare și comercializare a peștelui, preparatelor din pește și conservelor de pește preambalate.

Rezultatele au fost semnificative: din cei 332 de operatori economici verificați, au fost identificate abateri la 278 dintre aceștia. În total, s-au examinat aproximativ 300 de tone de pește, preparate și conserve din pește, din care în jur de 71 de tone prezentau nereguli. Aceste informații au fost comunicate publicului printr-un comunicat al ANPC.

Ca răspuns la încălcările constatate, au fost aplicate 235 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 1,1 milioane de lei, și au fost emise 85 de avertismente. În plus, produsele care nu corespundeau standardelor au fost temporar retrase de pe piață până când neconformitățile au fost remediate.

De asemenea, aproximativ 1,3 tone de pește, preparate și conserve din pește neconforme au fost definitive retrase de la comercializare, însumând o valoare de aproximativ 60.000 de lei.

Românii trebuie să fie foarte atenți la cel fel de pește cumpără

Sebastian Hotca, președintele ANPC, a subliniat importanța ca publicul să fie conștient de riscurile legate de achiziționarea unor produse necorespunzătoare și să fie atent la recomandările autorităților în ceea ce privește achiziționarea produselor alimentare.

Printre neregulile constatate s-au numărat comercializarea de produse congelate preambalate afectate de arsuri de congelare sau deshidratate, pește proaspăt cu modificări organoleptice, preambalat în caserole de plastic cu condens în interior, sau produse comercializate după data de durabilitate minimă.

De asemenea, s-au observat deficiențe în depozitarea și expunerea produselor, inclusiv utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate sau cu resturi alimentare și scurgeri.

În ceea ce privește etichetarea, au fost semnalate lipsa sau incorectitudinea informațiilor esențiale, cum ar fi lipsa traducerii în limba română sau absența datei durabilității minimale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net