Piedone dă peste cap calculele pentru Primăria Capitalei

Degringoladă în Coaliţie pentru stabilirea candidatului la Primăria Capitalei. Dacă pentru europarlamentare s-au înţeles să meargă împreună, la primăria generală se pare că “frăţia” a dispărut. Varianta cea mai sigură ar fi candidaţi separaţi PSD şi PNL, ceea ce-l avantajează pe actualul edil Nicuşor Dan. În plus, pe cai mari e şi primarul de la sectorul 5, Cristian Popescu Piedone.

 Primarul de la Sectorul 5 stă bine şi pentru Capitală. FOTO Inquam Photos
Primarul de la Sectorul 5 stă bine şi pentru Capitală. FOTO Inquam Photos

Cu o Coaliţie aflată în căutarea celui mai bun contracandidat care să-l învingă pe Nicuşor Dan în cursa pentru Capitală, la rampă iese, creditat cu prima şansă, Cristian Popescu Piedone. Situaţia se complică şi mai tare dacă voturile Coaliţiei se împart între doi candidaţi diferiţi, unul PNL şi altul PSD. Pentru că partidele nu par să se înţeleagă asupra unui singur nume!Conform unui sondaj comandat de Nicuşor Dan şi publicat de primarul general pe pagina sa de Facebook, marea surpriză este că pe primul loc pentru Primăria Generală este edilul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone (din partea PUSL, nu a alianţei PNL-PSD), creditat cu o intenţie de vot de 40,4%.

Nicuşor Dan vrea al doilea mandat
Nicuşor Dan vrea al doilea mandat

În schimb, Nicuşor Dan are o intenţie de vot de 39,3%, iar la mare distanţă este Sebastian Burduja, în sondaj prezentat drept candidatul Alianţei PSD-PNL, total greşit, pentru că PSD nu va merge cu Burduja, cel puţin nu deocamdată.Contactat de „Adevărul”, sociologul Vladimir Ionaş a precizat că situaţia aproape sigur se va schimba odată cu oficializarea candidatului Alianţei PSD-PNL, iar procentul pentru Piedone nu va rămâne acelaşi.

Gabriela Firea, asul din mâneca PSD?

„Orice se poate întâmpla până la alegeri, pentru că e foarte devreme. Electoratul nu ştie cine e candidatul PSD-PNL în acest moment. Piedone are un profil care se suprapune cu o parte a electoratului PSD. Aşa că mulţi din PSD spun că ar vota cu Piedone. Electoratul va migra odată cu candidaţii oficiali. Acum avem o poză de moment şi încă multe semne de întrebare”, a precizat sociologul.Întrebat dacă includerea Gabrielei Firea ar fi schimbat situaţia, Vladimir Ionaş a subliniat că ar exista unele schimbări dacă e reprezentanta celui mai mare partid.

 Gabriela Firea e susţinută de femeile PSD
Gabriela Firea e susţinută de femeile PSD

„Evident (n.r. – că ar fi schimbat procentele din sondaj), contează pe cine măsori. Numele doamnei Firea e posibil să fi adus un plus alianţei. Sau la fel de bine alţi primari, cum sunt Daniel Băluţă sau Robert Negoiţă”, a completat sociologul.În timp ce Sebastian Burduja a afirmat că aşteaptă decizia liderilor formaţiunii în ceea ce priveşte candidatul comun, iar el e gata să intre în cursă, dacă e ales în numele alianţei, Gabriela Firea e revoltată şi solicită candidaturi separate, cu ea sprijinită de formaţiunea social-democrată. „Va fi imposibil să le spunem oamenilor: PNL şi USR v-au dezamăgit patru ani cu actualul primar, dar vă rugăm să votaţi un candidat PNL. Nu se va putea face asta. Normal ar fi să avem candidaturi separate”, a precizat Firea, într-o intervenţie la Digi24, după ce a tot bătut monedă că ea ar trebui să fie candidat.

Calendarul pentru alegerile din 9 iunie

Guvernul a aprobat calendarul acțiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale, comasate în data de 9 iunie 2024. Astfel, până pe data de 10 aprilie 2024 se vor putea depune și înregistra candidaturile la alegerile pentru membrii Parlamentul European, iar în perioada 16-25 aprilie se vor putea înregistra alianțele electorale la alegerile pentru administraţia publică locală. Până pe 30 aprilie se vor putea depune candidaturile la alegerile locale.În data de 10 mai 2024, va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00.Pe 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri, și se va încheia în aceeași zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59.

Cine e Ramona Chiriac

image

Ramona Chiriac, reprezentanta Comisiei Europene în România, va deschide lista comună a PNL și PSD la alegerile europarlamentare. Decizia a fost luată în ședință Coaliției de luni. Ramona Chiriac, diplomat de carieră, a fost numită şefă a Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti în iulie 2021. Anterior, din 2016, a fost consul general al României în landul Bavaria. Și-a început cariera în diplomație în 2008, iar înainte a activat în administraţia publică centrală şi locală din România, având atribuţii legate în special de pregătirea autorităţilor locale române pentru aderarea ţării la UE.Potrivit informațiilor “Adevărul”, pe listă ar mai fi Mihai Tudose, Rareș Bogdan, Claudiu Manda, Dan Motreanu, Victor Negrescu, Siegfried Mureșan, Vasile Dîncu, Adina Vălean, Maria Grapini, Daniel Buda, Dragoș Benea, dar și Vasile Blaga. Pentru Parlamentul European s-au vehiculat și nume ale unor membri ai Guvernului Ciolacu, însă, Coaliția a decis ca pe listă să nu fie niciun ministru.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net