Plecată pe munte în colanți și cu poșetă, o tânără din Cehia i-a șocat pe salvamontiști. Ce i-a întrebat când au găsit-o

Salvare miraculoasă în Munții Piatra Craiului. O tânără din Cehia care studiază în România a plecat singură pe munte și a avut mare noroc că a supraviețuit. Slavamontiștii, care au reușit să o găsească după două ore de căutări, au rămas uluiți când au ajuns la fată și au realizat ce noroc a avut să fie găsită la timp. Studenta nu avea căciulă, mânuși sau vreo lanternă, era în colanți și avea o poșetă. Telefonul ei mai avea 10% baterie și era în stare de somnolență cauzată de hipotermie.

image

„Am ajuns în Rai?”

O tânără de doar 24 de ani, din Cehia, care studiază Artele în Capitală, s-a rătăcit în Munții Piatra Craiului. A plecat singură într-o drumeție, către cabana Curmătura şi apoi spre Vârful Turnu din Munţii Piatra Craiului. Vestimentația ei nu avea nicio legătură cu un traseu montan. A plecat pe munte îmbrăcată în colanți și un hanorac, iar în picioare avea cizme de piele. În loc de rucsac fata avea o poșetă. Studenta nu avea căciulă, mânuși sau vreo lanternă.

Bateria telefonului mai avea 10% când au găsit-o salvamontiștii. În stare de somnolență din cauza hipotermiei, fata i-a întrebat pe salvatori dacă a ajuns în Rai.

Ce au povestit salvamontiștii 

Într-o postare pe facebook salvatorii tinerei din Cehia au relatat întreaga întâmplare pe care au catalogat-o drept „halucinantă”.  

„Joi, 8 februarie 2024, în jurul orelor 18.30, Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, primește solicitare prin apel de urgență 112, pentru a interveni cât se poate de prompt într-un nou caz halucinant.

Din nou o persoană de sex feminin, de data aceasta din Cehia, fără niciun element de echipament montan adecvat iernii, cu 10℅ baterie la telefon, ajunge singură, pe timp de noapte, aproape de vârful Turnu( alt.1923m), pe Padina Hotarului.

O nouă intervenție foarte dură, desfășurată contra cronometru, având în vedere situația persoanei, aflată la limita supraviețuirii, în condiții de iarnă.

O echipă de prim răspuns, formată din doi salvatori montani, foști sportivi, au găsit victima după mai bine de 2 ore, în stare de somnolență (aflată în hipotermie).

S-a aplicat protocolul impus de caz, astfel încât starea victimei să nu se agraveze (schimbarea hainelor ude, lichide calde), în urma căruia acțiunea a fost ținută sub control, iar după câteva ore, victima a reușit, cu sprijinul nostru, sa se mobilizeze și să ajungă în orașul Zărnești pe propriile picioare.

Ps: Salutăm cu apreciere prezența unui viitor salvator montan, din cadrul Salvamont- Salvaspeo Mehedinti, care a dorit să ne însoțească la acțiune, pentru a învăța tainele acestei meserii nobile. Acesta se află, alături de noi într-un modul de pregătire realizat prin Centrul de Formare Profesională Salvamont Zărnești.

Privim cu îngrijorare cazuistica din ultima perioadă și recomandăm încă o dată prudență în alegerea traseelor montane, utilizarea echipamentului montan de iarnă și informarea prealabilă prin Serviciile Salvamont.

Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, întotdeauna în sprijinul dumneavoastră!”, se arată în postarea Salvamont Zărnești.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net