Pleci cu maşina în vacanţă? Aşa te pregăteşti de drum!

Ultima actualizare:

Nu numai maşina trebuie pregătită pentru drum lung. Pentru ca tu şi familia ta să aveţi o călătorie confortabilă, va trebui să ştii şi cum să vă îmbrăcaţi, cum să vă încălţaţi şi la ce să fiţi atenţi dacă mergeţi împreună cu copiii. Specialiştii ProMotor ne dau câteva sfaturi de care să ţii cont atunci când pleci în vacanţă cu maşina.

Cum te îmbraci la drum lung?Este important ca, în condiţiile în care pasagerii vor sta aşezaţi multă vreme, la drumuri lungi, să poarte haine din material care să permită pielii să respire – în general, fibrele sintetice la frecarea cu tapiţeria fac pielea să transpire mult mai mult. E de evitat contactul direct între piele şi tapiţerie (mai ales tapiţeria din piele sintetică), deoarece se pot produce iritaţii pe fondul căldurii şi al transpiraţiei.Atenţie cu ce te încalţi!În cazul şoferului, siguranţa trebuie să primeze în faţa confortului, mai ales când vorbim de pedalier. Prin urmare, sunt de evitat şlapii sau sandalele fără barete de fixare: foarte uşor se poate ajunge în situaţia ca acestea să vă încurce la manevrele de frânare sau de apăsare a ambreiajului. Nu este indicat să conduci în picioarele goale! Contactul direct între talpă şi pedale afectează modul în care simţi că trebuie dozată apăsarea. Cel mai bine este să aveţi încălţări cât mai strânse pe picior, de preferat unele care să nu facă piciorul să transpire.Nu lăsa copiii singuri în maşină!Nu este un sfat, este o regulă pe care trebuie s-o respecţi de fiecare dată când pleci cu copiii la drum. Oricât de mică ar fi pauza pe care o faci pentru a lua ceva de la un magazin, de exemplu, se poate ajunge la drame dacă lăsaţi copiii în maşină pe timp de caniculă. Riscul deshidratării e mult mai mare la copii decât la adulţi, iar maşina care stă în soare se încălzeşte peste limitele suportabilului, ducând la sufocarea copiilor. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul animalelor de companie.Fă pauze dese şi hidratează-teLa drumuri lungi pe timp de vară nu e indicat pentru şofer să conducă pe distanţe foarte mari, cu pauze cât mai puţine. Dimpotrivă, pauzele mai dese de odihnă, asociate cu hidratarea corespunzătoare, reduc riscul apariţiei oboselii premature sau a problemelor de concentrare pe fondul deshidratării. Şoferul este foarte expus problemelor care pot apărea din cauza deshidratării. Din cauza concentrării la volan, el pierde prin transpiraţie foarte multe lichide. Prin urmare, cel de la volan trebuie să fie cel mai hidratat – minimum 3 litri de apă pe zi.Foloseşte creme de protecţie solarăAtât şoferul cât şi pasagerul stau în scaun în aproape aceeaşi poziţie la drum lung şi riscă să se bronzeze mai mult decât e cazul pe porţiunile de piele expuse direct razelor soarelui. Acestea nu sunt suficient filtrate de geamuri când se merge mult timp.

Click! Spune

Nu uita să ai în maşină o sticlă cu apă şi să iei ceva uşor de mâncare. Sunt recomandate fructele. În schimb, sunt interzise mâncărurile grele, pline de grăsimi, sosurile şi prăjelile. Căldura, oboseala şi alimentele nesănătoase îţi pot provoca stări de rău, dureri de cap şi greaţă.

Verifică autoturismul înainte de concediu

Verifică lichidul de răcire şi nivelul uleiului.

Înainte de orice drum mai lung pe timp foarte călduros, e necesar să verifici dacă e suficient lichid în sistemul de răcire al motorului. De asemenea, nu strică să verifici şi nivelul de ulei dar şi consistenţa acestuia. Pe căldură mare şi când maşina e supraîncărcată, motorul devine suprasolicitat, deci răcirea lui trebuie să fie optimă.Atenţie la presiunea în pneuri.

Neapărat trebuie verificat ca presiunea în pneuri să fie cea expusă în cartea tehnică a maşinii. Cauciucurile prea umflate pot duce la o explozie (din cauza dilatării aerului din interior, pe fondul temperaturilor foarte mari). Dar şi cauciucurile prea puţin umflate sunt periculoase, deoarece pot pierde presiune, mai ales când maşina stă mult timp parcată.Foloseşte corect aerul condiţionat!

Când pleci la drum, foloseşte funcţia AUTO. Funcţia AUTO nu trebuie lăsată mai mult de câteva minute deoarece riscă să se răcească prea mult atmosfera interioară. E de preferat să se ajungă gradual la o temperatură optimă, dar nu prea scăzută. În timpul mersului, e indicată oprirea şi repornirea aerului condiţionat la anumite intervale de timp.Ţine maşina la umbră!

Pe lângă faptul că radiaţia solară face materialele interiorului să îmbătrânească mai repede, apare şi disconfortul resimţit de pasageri în momentul în care se pleacă la drum după ce maşina a stat mult timp în soare neprotejată. Contează şi faptul că volanul şi schimbătorul, dar şi tapiţeria scaunului şi butoanele de pe bord sunt fierbinţi. Disconfortul şoferului este foarte mare, iar, până la acomodare, e o perioadă în care riscul producerii accidentelor pe fond de neatenţie e foarte mare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net