Pleci în minivacanţă? Aşa ajungi în siguranţă la destinaţie
Ne aşteaptă 5 zile libere şi foarte mulţi dintre noi vor pleca în minivacanţa de 1 Decembrie. Indiferent de destinaţie, fie că este vorba despre o cabană la munte sau un hotel în alte zone din ţară, călătoria cu maşina poate fi o plăcere sau, dimpotrivă, un coşmar.
Iată 11 sfaturi de care să ţii cont pentru a ajunge în siguranţă şi a petrece sărbători fericite.
1. Nu pleca la drum obosit
Dacă va trebui să conduci sute de kilometri până la destinaţie, recomandat este să nu pleci de acasă obosit! Odihneşte-te cu o zi înainte, asta însemnând să dormi cât mai mult. Oboseala la volan este foarte periculoasă. Nu ar trebui să te bazezi pe faptul că ai un organism rezistent sau că eşti un foarte bun şofer. Şi cei mai experimentaţi pot aţipi la volan.
2. Poartă centura de siguranţă
Atât şoferul, cât şi pasagerii sunt obligaţi prin lege să poarte centura de siguranţă, însă mulţi dintre ei nu dau importanţă acestui aspect. În cazul unui accident chiar şi minor, centura de siguranţă poate face diferenţa între viaţă şi moarte.
3. Cumpără scaune speciale pentru copiii mici
Copiii mici trebuie transportaţi în scaune speciale care să le asigure confortul dar şi siguranţa în trafic. Acestea trebuie să fie omologate şi speciale pentru fiecare grupă de vârstă. Astfel de dispozitive se ataşează pe bancheta din spate a maşinii şi sunt prevăzute cu centuri şi alte accesorii care să îl împiedice pe cel mic să se rănească în cazul unui accident.
4. Nu depăşi viteza legală
Pleci în vacanţă, deci ar trebui să fii relaxat şi să încerci să te bucuri de drum şi de peisaje. Nu este cazul să goneşti ca un nebun pe şosele, mai ales că în România te poţi trezi oricând cu o groapă căscată în mijlocul drumului sau cu diferite obiecte aruncate din alte maşini. O viteză redusă atunci când circuli prin zone cu serpentine, pe zăpadă, gheaţă sau polei îţi poate salva viaţa.
5. Nu te şicana cu alţi şoferi în trafic
Nu ştii peste cine dai în trafic, aşa că cel mai bine ar fi să-ţi vezi de drum, să nu te enervezi şi să nu te şicanezi în trafic cu alţi şoferi. Dacă observi pe cineva agresiv, încearcă să te îndepărtezi de maşina respectivă. Lasă-l să te depăşească! Vei scăpa de-o grijă!
6. Fii foarte atent la ceilalţi participanţi la trafic
Nu contează că tu eşti un şofer disciplinat în trafic sau că ai experienţă într-ale şofatului. Foarte important este să ai grijă să te fereşti, dacă este cazul, de ceilalţi conducători auto mai puţin atenţi. Fii cu ochii în patru şi anticipează orice mişcare a celor care circulă pe lângă tine.
7. Păstrează distanţa faţă de maşina din faţă
De multe ori, când mergem la drum lung se întâmplă ca maşina din spatele nostru să stea „lipită” de noi. Dacă mergem pe banda a doua mesajul este clar: şoferul respectiv ne somează să îi facem loc. Este un obicei enervant, agasant dar şi foarte periculos. Încearcă să nu faci la fel. Şoferul din faţa ta ar putea pune frână, iar tu nu vei mai putea evita impactul.
8. Nu vorbi la telefon în timp ce conduci
Asta, doar dacă nu cumva ai sistem hands-free. Vorbitul la telefon, consumul de alimente şi băuturi te obligă, de multe ori, să şofezi doar cu o singură mână. În acel moment nu mai deţii controlul total asupra maşinii.
9. Alege rute ocolitoare!
În fiecare an, în perioada sărbătorilor, şoselele şi autostrăzile sunt extrem de aglomerate. Atât la dus, cât şi la întors. Se merge încet, de multe ori se stă bară la bară, iar traficul este un coşmar. De exemplu, într-o zi normală, din Bucureşti până la Sinaia faci cu maşina maximum două ore şi jumătate. Acum, este posibil să ajungi la destinaţie după 6 ore. Pentru a evita aglomeraţia şi coloanele interminabile de maşini optează pentru varianta rutelor ocolitoare.
10. Nu pleca dimineaţa!
De obicei, valul de turişti pleacă din oraşe dis-de-dimineaţă, chiar cu noaptea-n cap. Mai rar se întâmplă să-şi facă bagajele şi să plece după-amiază. Aşa că ar trebui să profiţi din plin de această „breşă” şi să-ţi iei tălpăşiţa în acest interval orar. Vei găsi drumuri mai libere şi mult mai practicabile. Vei evita aglomeraţia şi statul degeaba, cu orele, în coloană, mai ales pe Valea Prahovei.
11. Atenţie la radare şi poliţie!
Ştim cu toţii că în această perioadă, când se pleacă în masă din oraşe către staţiunile montane, şoselele sunt pline cu echipaje de poliţie rutieră şi radare. Recomandat este să nu depăşeşti viteza regulamentară pentru că rişti amenzi usturătoare. Ştim că te grăbeşti, dar mai bine ajungi puţin mai târziu decât să rămâi fără permis şi fără bani în buzunare. Nu depăşi viteza legală, respectă întocmai regulile de circulaţie pentru că poliţiştii rutieri de abia aşteaptă să te tragă pe dreapta!
Cum echipezi maşina de iarnă
Verifică presiunea în roţi – Înainte de a pleca la drum lung, dă o tură cu maşina în service şi verifică presiunea roţilor. Aceasta nu trebui să fie nici prea mică, nici prea mare. Siguranţa în trafic, mai ales când pleci în vacanţă şi urmează să parcurgi sute de kilometri, ţine foarte mult de pneurile pe care le ai.
Fă o revizie generală – Este recomandat ca pe lângă verificarea presiunii anvelopelor să faci o verificare de rutină a motorului. Anumite accesorii poate ar trebui schimbate. Nu ai de unde să ştii până nu-ţi spune asta un specialist. Nu te aventura să pleci cu maşina dacă nu eşti sigur că totul e în ordine. Nimeni nu-şi doreşte să rămână în pană pe drum sau, mai rău, să-şi pună viaţa în pericol.
Nu uita de rovinietă - Înainte de a pleca la drum, verifică dacă nu cumva ţi-a expirat rovinieta. Este puţin probabil, dar se poate întâmpla să uiţi să-ţi cumperi alta, iar apoi să fii obligat să plăteşti amendă. Rovinieta se cumpără de la benzinării sau de pe internet. Intră pe www.roviniete.ro. Pentru 7 zile vei plăti 3 euro, iar pentru 30 de zile, vei plăti 7 euro.
Nu uita de lopată şi sac cu nisip - Lopata şi sacul cu nisip te-ar putea ajuta în cazul în care prinzi pe drum vreme rea, zăpadă şi ninsoare. Sunt obligatorii mai ales dacă pleci în zone de deal şi de munte.
Echipează maşina cu pneuri de iarnă – Dacă nu ai înlocuit cauciucurile de vară cu cele de iarnă, acum este timpul s-o faci. Nu uita că la munte ninge, iar pneurile pentru sezonul rece sunt obligatorii. La fel şi lanţurile, în cazul în care vei fi nevoit să circuli pe gheaţă şi polei.