PNL, PSD și UDMR vor ca angajaţii din mediul privat, nu doar bugetarii, să primească vouchere de vacanţă

Apropierea anului electoral 2024 a făcut ca parlamentarii să declanșeze o cursă contracronometru pentur măsuri populiste. Ultima a apărut în Senat, în această săptămână, este semnată de parlamentari PSD, PNLși UDMR și prevede ca și angajaţii din mediul privat, nu doar bugetarii, să primească vouchere de vacanţă. Decizia ar urma să intre în vigoare exact din anul electoral 2024 

Vouchere de vacanță
Voucherele de vacanță pentru privați sunt menite să salveze industria de turism din România

Potrivit propunerii legislative, începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru ”recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (...) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”. 

Ce trebuie să știi despre voucherele turistice pentru salariații de la privat  

-Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, se mai arată în propunerea legislativă semnată de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR. 

-Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zie de la promulgarea legii de către președintele României. 

-În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță. 

- Întrucât pot exista situații în care o persoană are încheiate contracte de muncã cu mai mulți angajatori în acelasi timp, s-a prevăzut ca fiecare angajat sã aibă posibilitatea sã aleagă angajatorul prin intermediul căruia sã primească voucherele de vacanțã. 

De ce vor parlamentarii vouchere turistice pentru privați 

Efortul bugetar potrivit pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este potrivit adevarul.ro, evaluat la 6,09 miliarde lei. însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă inițiatorii estimează că aproximativ 60%-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit. Diferența se va regăsi în efectul economic generat”, se mai arată în expunerea de motive.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net