Poate nu te-ai fi gândit la asta! Radiațiile ultraviolete pot afecta creierul și sistemul endocrin

Ultima actualizare:

    Când mergem la plajă trebuie să avem grijă cât și cum ne expunem la soareFOTO: Unsplash.com
Când mergem la plajă trebuie să avem grijă cât și cum ne expunem la soareFOTO: Unsplash.com

Suntem în plină vară. Soarele arzător ne face să visăm la mare și la plajă. Mulți vom fi tentați, atunci când mergem în concediu, să stam ore întregi în apă sau pe nisipul fierbinte. Chiar dacă folosim, ca la carte, cremele de protecție solară, de multe ori uităm să ne protejăm capul. Specialiștii spun să avem grijă deoarece radiațiile UV au efecte și asupra creierului și sistemului endocrin.

Un studiu recent scoate la iveală faptul că expunerea necontrolată la soare poate atinge creierul și sistemul endocrin, conform doc.ro. Însă nu trebuie neglijat faptul că radiațiile ultraviolete de la soare sau aparatele de bronzat sunt răspunzătoare pentru aproximativ 86% dintre cancerele de piele non-melanom și pentru aproape 90% dintre cancerele de piele care sunt melanom.

Cum afectează radiațiile UV creierul și sistemul endocrin

Poate că mulți nu se gândesc la faptul că expunerea necontrolată le-ar putea face mai mult rău. În speranța că vor obține un bronz frumos, în timp foarte scurt, oamenii exagerează și ori nu se protejează suficient, ori stau mai mult decât trebuie în razele soarelui.

Prima afectată este pielea, organul nostru care funcționează ca o barieră de protecție cu numeroase funcții și capacități. Medicii spun că aceste funcții complexe pe care le are pielea noastră sunt coordonate de un sistem cutanat neuroendocrin, care comunică totodată într-o manieră bidirecțională cu sistemul nervos central, cu sistemul endocrin și cu sistemul imunitar. Toate aceste sisteme acționează într-un mod unitar, pentru a controla homeostaza corpului nostru.

Conform studiilor, absorbția radiațiilor ultraviolete de către piele nu doar că declanșează mecanisme care apară integritatea pielii și care reglează homeostaza globală, însă în același timp razele UV induc patologii la nivelul pielii, cum ar fi cancerul, îmbătrânirea prematură, răspunsuri autoimune. Aceste efecte apar secundar la anumite transformări prin care trece energia ultravioletă electromagnetică.

Cercetătorii vorbesc despre anumite efecte care se observă după expunerea la radiațiile UV, fiind vorba de un mecanism prin care acestea exercită efecte stimulatoare asupra creierului.

Acestea ating creierul și sistemul neuroendocrin central, pentru a reseta homeostaza corpului uman. Sunt o mulțime de beneficii în acest sens, fototerapia putând ameliora simptomele simptomele psoriazisului, de exemplu, la mulți pacienți cu această boală.

Însă, dincolo de beneficiile pe care le are expunerea controlată la radiațiile UV ale soarelui, așa cum se întâmplă în exemplul de mai sus, la pacienții cu psoriazis, nu trebuie să uităm de pericolele pe care le are lumina soarelui.

Poate cauza mutații genetice și afcetează ochii

Radiațiile ultraviolete pot deteriora pielea, penetrându-i straturile și distrugând ADN-ul celular. Experții ne amintesc că radiațiile UVA tind să penetreze straturile mai profunde ale pielii (derma), îmbătrânind celulele pielii și cauzând apariția ridurilor. Radiațiile UVB sunt principala cauză a înroșirii pielii sau a arsurilor solare, pentru că acest tip de raze distrug straturile superficiale ale pielii (epiderma).

Un semnal de alarmă de care trebuie să ținem cont, mai ales în sezonul estival, este că expunerea excesivă la razele soarelui (la radiațiile UV) poate cauza mutații genetice care pot duce la dezvoltarea unui cancer de piele. Faptul că pielea noastră devine maronie (apare bronzul pe care unii oameni îl consideră un aspect „sănătos”) este modul prin care pielea încearcă să oprească deteriorarea și mai în profunzime a ADN-ului.

Însă doar pielea poate deteriorată de radiațiile UV. Lumina soarelui poate penetra țesuturile de la suprafața ochilor, precum și corneea și cristalinul.

Atunci când mergem la plajă ori facem drumeții lungi pe munte ori când petrecem multe ore în aer liber - la un picnic, de exemplu - pielea noastră are nevoie de protecție sporită împotriva radiațiilor UV.

Citește și:Alarmă! Radiațiile ultraviolete au ajuns la un nivel periculos

Aşa te aperi de ultraviolete şi de arşiţa care vine din Africa!

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net