Podul istoric care leagă România de Ucraina este aproape gata. Când va fi deschis circulației

Lucrările de execuţie la podul transfrontalier dintre România şi Ucraina, peste râul Tisa, progresează într-un ritm alert. Proiectul, în valoare de zeci de milioane de euro a deschis cel mai mare șantier din Maramureș din ultimii 25 de ani. Podul peste Tisa, la granița cu Ucraina este realizat în proporție de 25% pe malul românesc. Joi, autoritățile au anunțat când va fi gata.

Podul unește economic România cu Ucraina

Podul peste Tisa care unește România și Ucraina a costat 40 milioane de euro
Podul peste Tisa care unește România și Ucraina a costat 40 milioane de euro

Lucrările de execuţie la podul transfrontalier dintre România şi Ucraina, peste râul Tisa, progresează într-un ritm foarte bun, astfel că acest proiect va fi finalizat în luna noiembrie a acestui an, a informat, joi, administratorul public al judeţului Maramureş, Gabriel Bogdan Şteţco.

„Vorbim de o investiţie de peste 40 de milioane de euro, din fonduri europene, foarte importantă pentru Maramureşul istoric şi pentru întreg judeţul nostru. Odată finalizat, podul peste Tisa va deschide calea spre noi schimburi comerciale internaţionale, care vor creşte economia judeţului şi, implicit, calitatea vieţii maramureşenilor", a spus Gabriel Bogdan Şteţco.

În ce constă proiectul

Amplasamentul este realizat în proporţie de 37% şi cuprinde două poduri paralele, cu două benzi pe sens, 5 poduri de descărcare, 2 clădiri administrative, trotuare, parte de rezistenţă şi de fundare a halelor de control şi de scanare. Accesul spre punctul de frontieră se va face prin sensul giratoriu care va fi realizat în punctul zero al podului.

„Noul pod peste Tisa nu este unul simplu de traversare a unui râu de pe un mal pe celălalt, în cazul nostru de pe malul românesc pe malul ucrainean, ci vorbim despre o întreagă infrastructură a unui punct de frontieră. Întreg amplasamentul al podului peste Tisa are o lungime de 1,2 kilometri, din drumul naţional, şi cuprinde: accesul la punctul de frontieră, birou vamal, dotări şi echipamente necesare pentru efectuarea traficului comercial prin acest punct", a afirmat Gabriel Bogdan Şteţco.

Potrivit acestuia, în prezent, la graniţa României cu Ucraina din Sighetu Marmaţiei se desfăşoară doar tranzit de persoane, pe podul istoric, de lemn, care a necesitat de-a lungul timpului lucrări de punere în siguranţă, fiind afectate elementele de rezistenţă a podului, fapt care semnalează necesitatea unui nou pod peste râul Tisa.

Proiectul „Pod peste Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației” are ca scop crearea unei căi de comunicație modernă cu implicații în dezvoltarea regională a zonei, a fluidizării traficului, creșterii siguranței utilizatorilor, micșorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării la toate nivelele în zonele tranzitate în prezent, scurtează legăturile rutiere cu Țările Baltice, Republica Polonă, Ungaria și Republica Slovacă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net