Polițiștii au puteri sporite. Ce pățești dacă protestezi fără autorizație


    Polițiștii au dreptul să intervină și la proteste, dacă legea care le dă puteri sporite va fi promulgată
Polițiștii au dreptul să intervină și la proteste, dacă legea care le dă puteri sporite va fi promulgată

Legea care dă puteri sporite polițiștilor a fost adoptată, astăzi, 3 iulie, de Camera Deputaților, cu 173 de voturi pentru și 82 împotrivă. Ea a aprins multe discuții, având în vedere că s-au introdus prevederi controversate.

Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române, care le dă puteri sporite polițiștilor, a fost propusă, în martie, la Senat, de ministrul de Interne Carmen Dan și de fostul ministru al Justiției Florin Iordache. Iar astăzi a trecut de Camera Deputaților, for decizonal în acest caz.

Ea prevede, printre altele, că oamenii legii au dreptul să-i legitimeze și chiar să-i ducă la secție pe cei care participă la proteste care nu au aprobare.

Și nu este exclusă nici folosirea forței fizice pentru asta. În plus, cine refuză să se legitimeze sau să se prezinte la sediul Poliției va fi amendat.

Ce drepturi au în plus polițiștii

Totodată, polițiștii au dreptul "să interzică temporar, pătrunderea într-un spațiu delimitat, marcat sau să pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacaurea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieții, sănătății, sau integrității coporale a sa ori a altor pesoane".

De asemenea, un alt amendament prevede posibilitatea polițiștilor de a solicita sprijinul pentru prinderea persoanelor urmărite: "să solicite, în condițiile legii, sprijinul populației pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea și conducerea la sediul poliției a persoanelor care fac obiectul acestei măsuri, precum și să solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale".

Inițiatorii au preluat pasaje dintr-o altă lege mai veche adoptată de Parlament, care dădea puteri sporite polițiștilor și care a fost declarată neconstituțională în ansamblul ei de judecătorii de la CCR, în urma unei sesizări făcute de președintele Klaus Iohannis. Astfel că sunt șanse mari să nu devină lege în forma aceasta.

Actul normativ va fi depus la secretariatul general pentru cinci zile, termen în care se poate face o sesizare de neconstituționalitate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, va merge la promulgare.

cub camelia șucu (1) png
cub ioana nastase png
Horoscop zilnic 31 mai 2022 jpg
Actrița Kirstie Alley și John Travolta
Kirstie Alley jpg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
lia bugnar anghel damian theo rose foto CANCAN (2) jpg
foto1 fratiiB jpg
image
image
adevarul.ro
image
image
image
image
femeie vaccin jpg
calendar ortodox 2021 7 decembrie sf filofteia de la arges icoana de sorin vintzeanu jpeg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
index jpg
mititelu jr 3 jpg
cap Charles III   GettyImages 1243368615 jpg