Pomii fructiferi care iubesc seceta! Vei avea an de an recoltă bogată, chiar dacă nu îi uzi sau nu plouă

Schimbările climatice din ultimii ani au afectat din plin agricultura. Seceta prelungită produce pagube mari în cazul producţiei de cereale, scrie adevarul.ro. Prin urmare, câţiva români au pariat pe culturile de smochini, iar acum au recolte bogate. “Aceşti pomi sunt iubitori de secetă”, explică un agricultor buzoian.

Fermierul Valentin Badea a obţinut în acest an o recoltă de 16 tone. Foto: Iulian Bunilă
Fermierul Valentin Badea a obţinut în acest an o recoltă de 16 tone. Foto: Iulian Bunilă

Cu pasiune şi cu multă muncă, Valentin Badea a pus pe picioare, în câţiva ani, o livadă de smochini, unică în partea de sud-est a ţării. Fermierul a plantat pomii în 2020, pe un teren situat la ieşirea din Buzău spre Braşov, iar anul acesta a obţinut o producţie - record, de peste zece tone. Fructele s-au copt şi sunt foarte căutate.

„2023 este al treilea an de producţie, astfel că am depăşit zece tone. Mai am de adunat încă vreo şase, după estimările mele. Nu este un soi care face fructe foarte mari, greutatea medie a unei smochine fiind până la 30 de grame. Sunt însă gustoase, foarte dulci, zemoase şi, cel mai important, sănătoase. Smochinii fiind iubitori de secetă, nu i-am udat şi nici nu i-am stropit cu tratamente”, spune proprietarul livezii.

Smochinele - fructe dulci, zemoase şi sănătoase. Foto: Iulian Bunilă
Smochinele - fructe dulci, zemoase şi sănătoase. Foto: Iulian Bunilă

Valentin Badea susţine că nu foloseşte nici un fel de substanţe toxice în livadă şi intenţionează să obţină şi certificare bio.

Pentru a-şi convinge clienţii de calitatea fructelor sale, agricultorul este dispus să-şi lase vizitatorii să mănânce pe săturate, fără nici un leu.

«Am vândut cu 25 de lei kilogramul»

Cei care ajung în livada de lângă Buzău plătesc doar smochinele pe care le iau acasă. Clienţii îşi pot culege singuri fructele pe care doresc să le achiziţioneze.

„Am vândut cu 25 de lei kilogramul, iar clienţii nu au comentat deloc. În supermarketuri, după calculele mele, smochinele din import ajung undeva la 70 de lei kilogramul”, arată buzoianul.

Smochinul este o specie rezistentă la secetă şi la temperaturi ridicate, aşa că s-a adaptat perfect la clima tot mai caldă din ţara noastră.

Din ce în ce mai mulţi fermieri se gândesc foarte serios să renunţe la culturile de cereale şi să treacă la plante exotice, rezistente la capriciile vremii.

Cultivatorii de porumb fluieră a pagubă

Din cauza caniculei, fermierii cu suprafeţe mari de cereale au avut pierderi uriaşe. Lipsa precipitaţiilor provoacă pagube în lanurile de porumb care nu beneficiază de irigaţii.

Producătorul Sorin Mărunţiş ar putea renunţa la cultura de porumb. Foto: Iulian Bunilă
Producătorul Sorin Mărunţiş ar putea renunţa la cultura de porumb. Foto: Iulian Bunilă

„De la an la an e mai complicat. Fără o sursă de apă nu se ştie ce se va mai putea face pe viitor”, oftează Sorin Mărunţiş, fermier din Buzău. La grâu, cultivatorii din zonă au recoltat jumătate din cantitatea preconizată, iar la porumb estimările sunt şi mai sumbre. Canicula din timpul verii a agresat plantele şi le-a încetinit creşterea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net