Ponta, tu cum ai trăi cu 600 de lei pe lună?
Veşti cumplite pentru bugetari. Salariile angajaţilor de la stat, circa 1,2 milioane de persoane, nu cresc în 2014. Reporterii Click! au fost acasă la o învăţătoare cu 20 de ani vechime la catedră şi au ascultat povestea tristă a unui salariat la stat.
Elena are acum 40 de ani şi lucrează ca învăţătoare de la 18 ani, imediat cum a terminat liceul pedagogic. Iubeşte copiii şi vrea să îi înveţe lucruri noi. Am însoţit-o acasă ieri, după ore, şi i-am ascultat povestea. „După 20 de ani de muncă, am un salariu de 1.300 de lei. Nu vă pot spune câte sacrificii am făcut când ne-au tăiat 25% din salariu! Toate eforturile noastre s-au îndreptat către copiii noştri. Am făcut tot ce am putut ca ei să aibă mâncare, haine, încălţăminte şi ce au avut nevoie la şcoală. Am tot tăiat din lista de cumpărături şi am luat doar strictul necesar.
Nu mai mergem la supermarket, ne descurcăm cu ce găsim pe la magazinele de lângă casă şi luăm câte puţin din ce avem nevoie", ne-a mărturisit jenată Elena. Ne-a deschis frigiderul, ca să ne dovedească. Câteva ouă, o oală cu ciorbă de legume şi o cratiţă cu pilaf, nişte borcane aproape goale.
„Mă îngrozeşte că vine iarna şi numai căldura ne va costa 500 de lei. Plus curent, telefon, televizor, ne mai rămân pentru mâncare 600 de lei. Cum să trăiască din banii aceştia o familie cu doi copii elevi", ne-a spus supărată femeia.
Nu vin vremuri bune pentru profesori, medici, poliţişti, pompieri, militari, funcţionari, ceferişti. Guvernanţii au anunţat că salariile de bază şi sporurile -câte au mai rămas netăiate - acordate bugetarilor vor fi menţinute anul viitor la acelaşi nivel cu luna decembrie 2013, iar valoarea de referinţă, la care se aplică coeficientul nivelului de salarizare, se menţine şi în anul 2014 la 600 de lei.
Doar salariul minim brut pe economie va creşte de la 1 ianuarie 2014 la 850 de lei, adică 637 de lei bani în mână, cu 36 de lei mai mult ca acum. Totuşi, două categorii de bugetari vor lua bani mai mulţi: profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi, informează Mediafax. De la 1 ianuarie 2014, medicii şi farmaciştii rezidenţi cu un salariu lunar brut mai mic de 3.000 de lei, vor primi o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei (150 de euro). Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie baza de calcul pentru contribuţii de stat. O creştere salarială de până la 10% este prevăzută şi pentru profesori debutanţi, cu o vechime mai mică de 6 ani.
Uite ce scumpiri ne aşteaptă la anul!
Accizele nu se mai calculează în funcţie de cursul de schimb leu-euro, ceea ce ar fi dus la o scădere de 1,6 a acestora în 2014. Ele vor fi indexate cu rata inflaţiei din septembrie 2013. Astfel, accizele vor fi mai mari de anul viitor cu circa 4,7%.
Se introduce, în premieră, o acciză de 7 eurocenţi (circa 32 de bani) pe litrul de carburant. Guvernul speră să obţină astfel circa 500 de milioane de euro pe an. Măsura, împreună cu indexarea accizelor, va duce la scumpirea cu aproximativ 10% a carburanţilor.
Din cauza creşterii salariului minim brut la 850 de lei, de la 1 ianuarie, şi la 900 de lei de la 1 iulie, şi amenzile rutiere vor creşte în două etape.
Se introduce un nou impozit, denumit "taxa pe stâlp". Impozitul pe construcţii speciale va fi 1,5% din valoarea construcţiei. Impozitul se va aplica şi pe centralele hidroelectrice, staţii de transformare, termocentrale, centrala nucleară de la Cernavodă, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, etc.
Toate aceste măriri de taxe vor duce, conform estimărilor specialiştilor, la creşterea preţurilor la alimente cu circa 8%. Şi preţurile la energie electrică şi la gaze va creşte.