Povestea căpșunilor din Buzău. Cumpărătorii le pot culege singuri, chiar din grădina producătorilor
Cumperi ce culegi, iar fructele pe care le mănânci sunt din partea casei! Aceasta este deviza unor producători de căpşuni de lângă Buzău, care îi invită pe clienţi să-şi aleagă singuri fructele aromate, scrie adevarul.ro.
Fructe coapte şi dulci! Oaspeţii fermei din apropierea popasului Merei (Buzău) nu încep culesul căpşunilor până nu primesc un scurt instructaj de la soţii Florentina şi Sorin Mărunţiş, proprietarii plantaţiei.
„Când luaţi fructul, prindeţi-l cu vârful degetelor, apoi, dacă răsuciţi un pic într-o parte, se rupe singur”, le explică Sorin Mărunţiş vizitatorilor. Clienţii primesc apoi caserole şi pleacă printre rânduri ca să le umple cu cele mai arătoase căpşuni. Oaspeţii sunt învăţaţi pe parcurs ce fructe să culeagă şi cum să le rupă, astfel încât să nu distrugă toată planta.
Cultura de căpşuni a soţilor Mărunţiş se află lângă drumul care leagă Buzăul de Ploieşti, spre staţiunea Sărata Monteoru.
Este o rută turistică, astfel că orice drumeţ poate să se abată câteva minute pentru a culege fructele sănătoase.
„Oportunitatea de a alege produsul ne dă garanţia că vom mânca fructe sănătoase, ceea ce ne bucură. Două - trei kilograme sunt suficiente la un cules. Pe o porţiune de doi metri, timp de cinci minute, umplem o caserolă”, arată un client.
Clienţii află că, în timp ce culeg, pot mânca fructe fără nici o restricţie. „Foarte gustoase şi foarte aromate! Căpşunile au şi aspect comercial”, spune un alt oaspete al fermei.
„În momentul de faţă deţinem soiul Rumba, care este foarte bun şi cu fructe mari, după cum vedeţi; căpşunile sunt uşor de cules de orice familie cu copii”, detaliază Florentina Mărunţiş.
Căpşunile româneşti au apărut deja în pieţe, însă nimeni nu garantează că fructele de pe tarabe provin din producţia autohtonă. Ca să înlăture orice suspiciune, familia Mărunţiş a hotărât să-i invite pe clienţi să-şi culeagă singuri fructele.
„Ne dorim ca, pe viitor, să aducem cât mai mulţi clienţi pe plantaţie, ca să-şi aleagă singuri căpşunile. În plus, chiar ne bucurăm că oaspeţii consumă fructe şi în plantaţie”, încheie Sorin Mărunţiş.
Click! spune
La ferma de lângă popasul Merei, un kilogram de căpşuni costă 22 de lei, cu trei lei mai ieftin decât în pieţele din oraş.
Fermierul susţine că-şi permite această reducere doar pentru clienţii care culeg singuri fructele, fiindcă scade investiţia în mâna de lucru din costul total al producţiei de fructe.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!