Povestea Castelului-Calendar din Transilvania. Este unic în lume

Ultima actualizare:

    Castelul-Calendar  are 365 de ferestre, câte zile are un an, 52 de camere, câte săptămâni sunt într-un an, 4 turnuri, la fel ca anotimpurile, 12 holuri, câte luni are un an.FOTO: historia.ro
Castelul-Calendar are 365 de ferestre, câte zile are un an, 52 de camere, câte săptămâni sunt într-un an, 4 turnuri, la fel ca anotimpurile, 12 holuri, câte luni are un an.FOTO: historia.ro

Printre „comorile” ascunse al României, de care foarte puţini au auzit, se numără şi Castelul-Calendar din Transilvania. Un loc plin de mister, care ascunde o frumoasă poveste de iubire. Este unic în lume, dar nu poate fi vizitat decât de la distanță.

Ce țară frumoasă avem! Din păcate nu ne pricepem să menținem și să promovăm locuri care ar putea încânta mulți turiși din țară și străinătate. O clădire unică în lume este Castelul-Calendar, din județul Mureș. Are o poveste fabuloasă, dar zace în paragină.

Construit pe un deal de lângă localitatea Zău de Câmpie, în anul 1911, Castelul-Calendar nu este o legendă. Clădirea are 365 de ferestre, câte zile are un an, 52 de camere, câte săptămâni sunt într-un an, 4 turnuri, la fel ca anotimpurile, 12 holuri, câte luni are un an.

A fost construit de către Istvan Ugron, pe atunci ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia. Era îndrăgostit nebunește de una dintre fiicele Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei.

Castelul-Calendar a fost ridicat ca dar de muntă și o mărturie a iubirii veşnice pe care o purta prințesei. Câţiva ani mai târziu ea a fost ucisă, iar baronul nu s-a mai căsătorit.

Castelul-Calendar, construit în trei ani

Timp de trei ani oamenii locului au fost obligaţi să muncească acolo, gratuit, cu uneltele şi cu animalele lor. Castelul de la Zău de Câmpie nu a fost vizitat foarte des de baron. Cu toate acestea a fost ridicat din ambiţia lui de a construi o reşedinţă de vară cu totul şi cu totul deosebită, diferită de orice altă reşedinţă.

În perioada comunismului a fost preluat de stat şi a primit mai multe destinaţii în timp. Mobilierul a fost confiscat de conducerea comunistă şi transferat la Turda, unde era pe atunci centrul de judeţ. Castelul a fost, pe rând, sanatoriu pentru bolnavii de TBC, şcoală şi depozit de cereale, casă de copii (desființată în 2012, prin hotărâre de Consiliu Județean Mureș).

Urmașii baronului Urgon au revendicat castelul și sute de hectare de teren din 2006.

Din păcate, starea construcţiei se agravează însă pe zi ce trece. Castelul-Calendar reprezintă un monument unic în lume, datorită arhitecturii inedite și a poveștilor învăluite în umbra sa. Dacă ajungeți în localitate, nu ezitați să admirați Castelul-Calendar. (Sursa: historia.ro)

Citește și:

Castelul Cantacuzino, bijuteria de pe Valea Prahovei

Castelul Peleș mai rămâne muzeu și până la finalul anului. În lipsa implicării financiare a statului, în 2020, situația lui devine neclară

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net