Povestea emoţionantă a româncei care a salvat sute de vieţi. Americanii i-au proiectat imaginea pe clădirile din Times Square
Asistentă medicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, Camelia Săbădean a stabilit un veritabil record. Ea a donat constant sânge, în decurs de trei decenii, şi a salvat sute de oameni. În semn de omagiu, americanii au proiectat imaginea sa pe ecranele din faimoasa intersecţie Times Square din metropola New York.
Românca pe care americanii o consideră „eroină” a devenit celebră anul trecut, când povestea sa a fost făcută publică de Untold. Aşa s-a aflat că ea a salvat de la moarte aproape 400 de oameni, după ce a donat sânge timp de mai bine de 30 de ani. Imaginea sa a fost proiectată pe ecrane în celebra intersecţie Times Square din New York. Camelia Săbădean a stat de vorbă cu „Weekend Adevărul” şi a mărturisit că visul ei a fost să devină cântăreaţă, însă părinţii ei şi-au dorit s-o vadă asistentă medicală.
„Weekend Adevărul”: Americanii spun că sunteţi unică şi că aţi salvat 360 de oameni în decursul a 30 de ani.
Camelia Săbădean: Sunt mulţi donatori anonimi pe care lumea nu-i cunoaşte, care s-au fidelizat în timp. Probabil că eu am ieşit în evidenţă pentru că am fost şi colegă cu cei de la Centrul de Transfuzie Sanguină, fiindcă am lucrat peste 20 de ani acolo. A fost mai uşor să-mi numere mie donările decât altora.
„Weekend Adevărul”: Cât sânge aţi donat, efectiv, pe durata a 30 de ani?
Camelia Săbădean: Cred că am trecut de 54 de litri de sânge donat. Ştiu că am depăşit 120 de donări. Am continuat să donez şi după ce am plecat de la centru.
Weekend Adevărul: Vă amintiţi prima donare?
Camelia Săbădean: Îmi era teamă de ace. Am văzut donatori cărora li se făcea rău, aveau tot felul de spasme, unii adormeau, sforăiau. Nu erau nişte episoade dese, dar mi-era frică de vreo reacţie de genul ăsta.
Weekend Adevărul: De câte ori pe an poate cineva să doneze sânge?
Camelia Săbădean: Acum, când se donează 400 de mililitri, se donează la 60 de zile. Altfel spus, femeile, de cinci ori pe an, iar bărbaţii – de şase ori. Un adult de 60 - 70 de kilograme are 5 litri de sânge. Dacă are o imunoglobină bună, dacă are o tensiune bună şi dacă nu are probleme cardiace, poate să doneze fără probleme.
Weekend Adevărul: Se spune că donarea de sânge aduce o serie de beneficii.
Camelia Săbădean: Este o terapie absolut regenerantă. Ar fi bine să se promoveze donarea de sânge nu doar prin beneficiile pe care le aduce celor care primesc acest sânge, ci şi pentru cei care donează. Donatorului i se face un set de analize care sunt foarte importante şi care sunt scumpe.
Weekend Adevărul: Spuneaţi că aţi visat în copilărie să deveniţi cântăreaţă.
Camelia Săbădean: De la vârsta de 5 - 6 ani am avut înregistrări la Radio Târgu Mureş. Pe timpul lui Ceauşescu, la festivalurile Cântarea României, participam în fiecare an şi luam locul 1.
Weekend Adevărul: Şi ce v-a oprit?
Camelia Săbădean: Părinţii nu m-au lăsat să urmez un liceu de muzică, fiindcă spuneau că n-am nici un viitor. Timp de câţiva ani am făcut parte dintr-un ansamblu folcloric – Mărţişorul. Am avut multe spectacole şi pe urmă am cântat la petreceri. A urmat o pauză de vreo 15 ani. Am scos câteva melodii, aşa, pentru sufletul meu.
Weekend Adevărul: România, la fel ca întreaga lume, se află sub asaltul valului 3 al pandemiei. Când credeţi că vom scăpa de acest coşmar?
Camelia Săbădean: Probabil că începând din mai - iunie va fi mai bine. Eu văd luminiţa de la capătul tunelului. Pentru că universul este creat să fie frumos, să fie perfect. Pentru că universul ăsta este creat din iubire.