Povestea muzeului țărănesc din podul casei! Cum îl poți vizita și tu

Demers inedit! Într-un sat din Dâmboviţa, o tânără inimoasă, îndrăgostită de tradiţii, a izbutit să amenajeze, în podul unei case vechi, un veritabil muzeu de folclor. Cristina Ilie a strâns, cu pasiune şi cu răbdare, zeci de costume populare. Mulţi tineri care se căsătoresc aleg muzeul din pod pentru o şedinţă foto, scrie adevarul.ro.

O mireasă şi un mire,  la muzeul din pod. Fotografii: Facebook / Muzeul de folclor Cristina Ilie
O mireasă şi un mire, la muzeul din pod. Fotografii: Facebook / Muzeul de folclor Cristina Ilie

O educatoare în vârstă de 26 de ani, mare iubitoare a portului tradiţional românesc, e mândră de realizarea ei. „Muzeul de folclor Cristina Ilie” se află în comuna dâmboviţeană Dragomireşti, sat Decindeni, la 10 kilometri de Târgovişte şi la 90 kilometri de Bucureşti.

Educatoarea  Cristina Ilie,  iubitoare  de folclor
Educatoarea Cristina Ilie, iubitoare de folclor

Iniţial, Cristina Ilie a amenajat încăperea doar pentru a păstra costumele primite de la bunici şi de la alte persoane, în urma unei emisiuni de folclor pe care o prezenta la o televiziune locală. Încet-încet, educatoarea a strâns peste 150 de costume populare, cele mai multe dintre ele având peste 100 de ani. Muzeul de folclor a devenit atractiv şi pentru tinerii însurăţei, care aleg să facă şedinţe foto după cununia religioasă.

image

„Am înfiinţat acest muzeu în urmă cu mulţi ani. Am muncit la amenajare împreună cu  mama şi cu surorile mele. Este singurul muzeu de acest fel din Dâmboviţa. De altfel, costumele mele sunt cerute la diferite evenimente şi le împrumut cu plăcere”, povesteşte Cristina Ilie.

Costume şi  obiecte  tradiţionale, adunate cu pasiune  de-a lungul anilor
Costume şi obiecte tradiţionale, adunate cu pasiune de-a lungul anilor

„De asemenea, îi primesc pe tineri cu mare drag pentru şedinţele foto. Cei care decid să se îmbrace în costume tradiţionale pentru marele eveniment din viaţa lor aleg muzeul nostru pentru şedinţele foto. Am avut în această vară patru astfel de evenimente. De fiecare dată îi primim pe miri cu pâine şi cu sare”, zâmbeşte educatoarea.

«Îi primim pe miri cu pâine şi cu sare»

Tinerii împrumută costumele pentru a merge la biserică, pentru cununia religioasă, apoi continuă şedinţele foto la muzeul popular. “Îi admiră lumea pe stradă. Sătenii se bucură cel mai mult, fiindcă ştiu cum se îmbrăcau străbunii noştri la nuntă, la biserică sau la alte evenimente”, adaugă ea.

Tineri în costume populare,  la cununia religioasă
Tineri în costume populare, la cununia religioasă

Cele peste 150 de costume populare provin, în mare parte, din Muntenia, dar sunt şi din Banat, Moldova sau Oltenia.

“Mă întreabă unii dacă vând, dar nu fac asta. Mă întreabă şi de taxa de intrare, dar nu iau taxă. Muzeul nu e înscris într-un circuit al muzeelor. Este o expoziţie particulară, un colţ de Românie, de suflet, aşa cum îmi place mie să spun”, mărturiseşte tânăra educatoare.

„De curând am început şi amenajarea parterului, ca să facem o introducere în muzeu. Am pus la intrare manechine îmbrăcate în costume. Cei care ne calcă pragul pentru prima dată rămân muţi de uimire”, încheie Cristina Ilie.

„Muzeul de folclor Cristina Ilie” are o suprafaţă de 100 de metri pătraţi. Dâmboviţeanca a avut expoziţii cu obiectele tradiţionale la Centrul Judeţean de Cultură, la Biblioteca Judeţeană, la Primăria Târgovişte şi în localităţi din zonă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net