Povestea Sfântului Nicolae, protectorul prichindeilor. De ce se pun daruri în ghetuţe

Ultima actualizare:

    Ghetuţele micuţilor, pregătite pentru sosirea lui Moş Nicoale
Ghetuţele micuţilor, pregătite pentru sosirea lui Moş Nicoale

An de an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, milioane de copii îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Nicolae, unul dintre cei mai iubiţi şi mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Ştiind că Moşul le va lăsa daruri, prichindeii îşi lustruiesc ghetuţele sau cizmuliţele înainte de culcare.

Moş Nicoale vine negreşit şi le aduce copiilor cuminţi dulciuri, fructe sau jucării, în vreme ce micuţilor neascultători le lasă câte o nuieluşă. Tradiţia de a face daruri în această zi îşi are originea în povestea episcopului din Myra-Lichia (teritoriul actual al Turciei).


    Sfântul Nicolae şi-a dăruit întreaga avere săracilor
Sfântul Nicolae şi-a dăruit întreaga avere săracilor

Scrierile teologice spun că era Nicolae de Myra era o persoană cu credință nețărmurită în Dumnezeu şi că a trăit în secolul al IV-lea. În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment la care Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde s-a împământenit obiceiul ca obraznicii să primească o nuieluşă de la Moș Nicolae. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune, dar și miracole, numele său traducându-se prin "biruitor de popor". Provenind dintr-o familie înstărită, Sfântul Nicolae şi-a dăruit întreaga avere, după moartea părinților săi, celor nevoiași.


    Copiii îl aşteaptă cu sufletul la gură pe Moş
Copiii îl aşteaptă cu sufletul la gură pe Moş

Galbeni în şosete

“Fiind bun şi darnic, după mutarea sa la cele veşnice, i-a ajutat în chip minunat pe nevoiaşi, printre care şi un tată cu trei fete. Din cauza sărăciei, părintele voia să le trimită pe copile să se prostitueze”, povesteşte preotul Eugen Tănăsescu pentru adevarul.ro. “Legenda spune că fetele s-au rugat Sfântului Nicolae să le ajute şi acesta le-a ascultat”, adaugă preotul. Sfântul Nicolae le-a aruncat fetelor pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De la acest episod provine obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe.

Crenguţe de măr în apă

Dar Sfântul Nicolae nu este numai protectorul copiilor, ci şi al celor sărăci şi al marinarilor, fiind venerat în întreaga lume. El ajută văduvele, orfanii şi fetele care doresc să se mărite, scapă marinarii de la înec şi îi apără pe soldaţi de război. “Pe 6 decembrie, creştinii pun crenguţe de măr în apă. Dacă înfloresc până la Anul Nou, anul viitor va fi roditor”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de jos Călăraşi.

Click! spune

Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net