Povestea unui voluntar care ajută copiii abandonați. Kati Ognean a crescut la casa de copii

O cheamă Kati. Kati Ognean are 25 de ani și este voluntar. A ieșit din sistemul de protecție, iar acum ajută copiii aflați în situația ei în cadrul „Ajungem Mari”, cel mai mare program pentru educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate.  

Voluntara Kati Ognean
Kati Ognean sau bucuria de a ajuta după ce ai fost ajutat. Foto: arhiva personală

De 9 ani, 1.400 de voluntari încearcă în București și în 24 de județe din țară să suplinească cât de mult pot lipsa părinților copiilor din centrele de plasament sau să bucure sufletele celor din familii defavorizate. Ei sunt „armata” de voluntari din „Ajungem Mari”, programul de fapte bune pentru copiii și tinerii din centrele de plasament și care provin din medii defavorizate al Asociației Lindenfeld.  

Voluntara Kati Ognean
Kati Ognean a fost în prima linie în pandemie

Kati Ognean, sau drumul de la centrul de plasament la „Ajungem Mari” 

Kati Ognean este unul din tinerii care și-au dorit să le calce pe urme voluntarilor și să dea mai departe ce au învățat. Imediat după ce a ieșit din sistemul de protecție, s-a înscris în familia „Ajungem Mari” din Mureș pentru a ajuta copiii abandonați.  

De ce nu a dispărut în lumea largă, fericită că a scăpat de o lume de care toți se feresc și plină de contorverse și tabuuri? De ce nu a șters cu guma această pagină din viața ei?  

 „De mică am spus că eu când o să cresc mare, o să vreau să ajut copiii care sunt în situația mea. După ce am văzut ce fac voluntarii de la Ajungem Mari și câți copii fac fericiți, mi-am dorit să fac parte și eu din echipa lor”, povestește Kati. 

 Spre deosebire de ceilalți voluntari, pentru Kati este puțin mai ușor să lucreze cu copiii din sistemul de protecție, pentru că și ea a fost în situația lor, se adaptează rapid, le înțelege imediat nevoile. 

Voluntara Kati Ognean
Kati Ognean a învățat că poți face mult bine cu un suflet foarte mic

 „Am văzut cum s-au comportat voluntarii cu mine când eram supărată sau nu știam cum să îi întreb ceva. Când e o situație mai dificilă, mă gândesc cum eram eu înainte și chiar funcționează acest lucru”, spune tânăra.  

A cunoscut-o pe Alina, coordonatorul „Ajungem Mari” Mureș, prin intermediul proiectului „Pași spre Independență”, destinat tinerilor instituționalizați. A ajutat-o să-și găsească un loc unde să stea în chirie, un job, i-a dat doar sfaturi bune, fiindu-i alături și în prezent. 

 Alina a inspirat-o cel mai mult să devină și ea voluntar. Și-a dat seama cât de mult contează ca cineva să-ți fie alături necondiționat, să aibă răbdare cu tine, să-ți explice calm ce este de făcut și, cel mai important, să nu renunțe. 

 „Au fost momente când nu am ascultat de ea, iar ea venea la mine și vorbea cu atâta calm, iar eu rămâneam blocată, pentru că sincer mă așteptam să se supere și să spună pas. Am învățat să am încredere în mine, că nu toți oamenii sunt răi și să fiu mai sociabilă”, mai spune voluntara. 

 Kati își amintește cum au decurs primele întâlniri cu voluntarii și cât de mult s-a atașat de ei. Nu a avut curajul să interacționeze din prima, însă după mai multe întâlniri și-a dat seama că o pot învăța multe lucruri și poate discuta cu ei fără să se uite ciudat la ea. 

 În acea vreme, Kati era elevă în clasa a 12-a, urma să dea examenul de Bacalaureat, așa că voluntarii au ajutat-o foarte mult cu lecțiile și temele. S-a pregătit intens, iar rezultatele nu au încetat să apară. „Am luat note mari la română și matematică, eram tare mândră”, spune ea. 

 Pe lângă iubire și încredere, copiii din sistemul de protecție au nevoie să fie acceptați și susținuți. O vorbă bună, o încurajare sau o simplă discuție, unde ei sunt ascultați cu atenție, le poate schimba radical viața. 

„Copiii din sistemul de protecție sunt sensibili pentru că nu sunt încurajați suficient și ascultați. Sunt multi copii, exact cum am fost și eu, care dacă au un voluntar să îi susțină cu o vorbă, cu un ajutor la teme sau pur și simplu să se simtă acceptați, o să rămâneți uimiți de ei”, este concluzia lui Kati. 

Ce trebuie să știți despre campania „Ajungem Mari” 

Unde nimeni nu mai are nici o speranță, unde toată lumea a abandonat, acolo apar ei, voluntarii din „Ajungem Mari”. Ce fac ei zi de zi? Exersează bunătatea zi de zi și le oferă copiilor din centrele de plasament sau din familii defavorizate ajutor la teme, ieșiri și excursii, prietenie, șansa la o viață independentă și la viitor.  

Când sunt mici, copiii au nevoie de cineva care să le spună că fac lucrurile bine, că sunt pe drumul cel bun, că iau decizii bune, la școală, în comunitate, în carieră, în viață. Acest rol le revine părinților. În cazul copiilor abandonați, din sistemul de protecție, sprijinul vine din partea voluntarilor „Ajungem Mari” 

Dar, mai mult de atât, îi inspiră pe tinerii instituționalizați să ajute, la rândul lor, alți tineri în situația lor.„Am mulți oameni Mari în jurul meu care mă fac să mă simt și eu Mare” este crezul lor și chiar le iese. Cel mai bun exemplu este chiar eroina noastră, Kati. 

 „Ajungem Mari” caută voluntari  

 „Ajungem Mari”, cel mai mare program educațional din România care sprijină copiii din sistemul de protecție, are nevoie acum de 250 voluntari care să aibă grijă, timp de 3 ore pe săptămână, de 500 de copii din Capitală și unele localități din țară la care nu ajunge nimeni. Termenul limită pentru înscrieri este 31 martie. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net