Premieră în România! Dronele se alătură misiunilor Salvamont, alături de salvatorii montani

Parteneriatul dintre Vodafone România și Salvamont (Asociația Națională a Salvatorilor Montani) devine din ce în ce mai puternic! De 19 ani, cei doi lucrează împreună pentru a garanta siguranța românilor, iar acum, ei vin cu o nouă premieră în țara noastră! Pentru a fi eficienți în eforturile de salvare, fie în ape deschise ori închise, va fi introdusă o dronă subacvatică, cel mai performant detector subacvatic din lume, cât și alte echipamente de ultimă generație, ce funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale!

Vodafone România și Salvamont rămân dedicați misiunii de a salva vieți, în orice situație! Parteneriatul dintre cei doi are în spate 19 ani de colaborare, iar acum, se anunță noi echipamente de ultimă generație ce vor putea fi folosite pentru a spori enorm șansele de salvare a oamenilor, fie din ape deschise, ori închise. Mai precis, este vorba despre primul detector subacvatic de tip sonar digital – AquaEye VODASAFE, de robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device), de propria dronă subacvatică și un scubajet pentru a ajunge  în locurile greu accesibile de sub apă.

Totul vine la mai puțin de un an de la un alt val de modernizare conceput de către Vodafone România și Salvamont, în care a fost introdusă folosirea dronelor pentru salvarea oamenilor. Acestea funcționează cu ajutorul rețelelor Vodafone GigaNetwork 5G și GigaNetwork FIBRĂ, ajută la reducerea semnificativă a timpului de căutare a victimelor și la salvarea mai multor vieți omenești. De asemenea, dronele sunt folosite, în premieră națională, pentru scanarea suprafețelor afectate de cutremure. Noile echipamente au fost achiziționate în contextul în care numărul de incidente care au loc în peșteri parțial inundate, lacuri, canioane și pe cursurile râurilor montane este în continuă creștere.

Noul echipament asigură intervenții mult mai rapide și sigure

Noile echipamente vor face salvarea vieților omenești mult mai ușoară / foto: Vodafone
Noile echipamente vor face salvarea vieților omenești mult mai ușoară / foto: Vodafone

„În cei aproape 40 de ani de când fac acesta profesie nobilă, am avut ocazia să trăiesc toate etapele evoluției salvării montane – de la echipamente improvizate, care nu ofereau nicio garanție privind siguranța salvatorului și a celui salvat, apoi la echipamente performante de salvare și prim ajutor, până la echipamente care folosesc tehnologie de cel mai înalt nivel și Inteligență Artificială. Ani întregi ne-am bazat doar pe o brumă de echipament și pe dăruirea și efortul salvatorilor montani, dar acum, ca rezultat al colaborării de aproape 20 de ani cu Vodafone România, folosim inovația și tehnologia de ultimă generație în derularea acțiunilor de salvare”, a declarat prof. Sabin Cornoiu, director Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Gorj și președinte Salvamont România.

De asemenea, el a mai declarat că „totodată, faptul că am devenit resursă de pregătire și informare pentru echipe de salvare din țări cu mare tradiție ne confirmă că alegerea și îndrăzneala noastră de a aborda, inova și dezvolta noi soluții în salvarea montană este cea corectă și acest lucru înseamnă vieți salvate.”

Vodafone România și Salvamont, dedicați misiunii salvării oamenilor

Vodafone și Salvamont au un parteneriat de 19 ani / foto: Vodafone
Vodafone și Salvamont au un parteneriat de 19 ani / foto: Vodafone

Fie că vorbim despre salvatori acvatici sau subacvatici, noul echipament, achiziționat în baza parteneriatului cu Vodafone și cu sprijinul Consiliul Județean Gorj, va asigura intervenții mai rapide, ieftine, cât și cu un risc mult mai scăzut, pentru toate persoanele implicate.

„Misiunea noastră este să conectăm societatea, cu ajutorul tehnologiei, pentru un viitor mai bun. În cei peste 25 de ani de existență și inovație în România, Vodafone a investit pe plan local peste 5 miliarde de euro și continuăm să ne aducem contribuția zi de zi pentru a avea un impact direct, pozitiv și real asupra vieții comunităților”, a spus Alexandra Olaru, Director Legal & External Affairs, Vodafone România.

Noile echipamente sunt de ultimă generație

Anul trecut, au fost introduse drone de ultimă generație / foto: Vodafone
Anul trecut, au fost introduse drone de ultimă generație / foto: Vodafone

Robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device) este un dispozitiv revoluționar, menit să schimbe modul în care sunt salvați oamenii din ape deschise, respectiv lacuri de munte, de 6 ori mai rapid decât prin metoda clasică. Robotul este operat de către un salvator, iar odată ce este lansat, acesta poate asigura plutirea la punct fix, pentru 4 persoane simultan, în apă liniștită. Totodată, robotul poate fi pregătit pentru lansare în mai puțin de un minut.

Drona subacvatică este una de calibru industrial, folosită exclusiv pentru scenarii profesionale, în cazul de față misiuni de căutare sub apă a persoanelor pierdute. Aceasta poate ajunge la până la 150 m sub apă, având o autonomie de 5 ore, sistem topografic, cameră video și braț robotic.

Scubajetul este un sistem de tip propulsie subacvatică cu jet, folosit ca sistem de tracțiune pentru salvatori în locurile greu accesibile de sub apă sau în locurile îndepărtate, unde este nevoie de energie și putere suplimentare, și care nu permit accesul unei ambarcațiuni. Acesta este un sistem modular care permite diferite configurații, în funcție de specificul fiecărei misiuni de salvare și dispune de mai multe tipuri de motoare, elice și baterii.

Articol susținut de Vodafone România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net