Președintele Colegiului Medicilor: ”Nici o zi mai mult! Nici un test mai puțin!”
Dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, îi asigură pe români că vor fi tratați în continuare, că medicii nu vor abandona lupta cu noul coronavirus, dar pentru acest lucru vor avea nevoie măsuri urgente și eficiente. Prin mesajul său, dr. Borcean cere ca tot personalul sanitar să fie testat periodic, indiferent dacă are sau nu simptome sau dacă a fost expus la cazuri confirmate de coronavirus.
Președintele Colegiului Medicilor din România spune că personalul sanitar trebuie să aibă echipamente individuale de protecție (EIP) și să fie „testat” imediat și periodic, indiferent de simptome sau expunerea la cazuri suspecte sau confirmate. ”În prezent, suntem în situația ca peste 10% din cei infectați să fie medici și alți profesioniști din sănătate. Nu dorim să avem decese din rândul colegilor noștri. Chiar și în perioadele de criză, trebuie asigurate condiții de muncă adecvate. Personalul trebuie să aibă pauze și interval de timp liber între ture, pentru a putea continua lupta împotriva a ceea ce ar putea fi o criză globală pe termen lung fără precedent”, este de părere dr. Borcean.
”Vrem efectuarea unor teste masive”
În ceea ce privește testarea pentru COVID -19, președintele Colegiului Medicilor din România insistă asupra importanței realizării tuturor testelor de diagnostic necesare pentru Coronavirus, aflând astfel câte cazuri reale există și unde sunt esențiale măsurile pentru combaterea acestei pandemii: ”Principalul avantaj al diagnosticului bazat pe PCR este că permite luarea deciziilor adecvate: izolarea pacienților (spital, acasă sau în alte centre); externare (la domiciliu sau alte centre de asistență) și poate comanda carantine pentru contacte.”
”Epidemia nu se va opri dacă nu evităm noi infecții. Cunoscând dificultățile actuale ale furnizării testelor, considerăm prioritară efectuarea testelor în mod obligatoriu pentru tot personalul medical, personalul socio-sanitar, forțele de securitate de stat și pacienții din spitale, precum și în acele teritorii cu risc special, în așteptarea disponibilității maxime a acestora. Efectuarea unor teste masive este posibilă dacă sunt implicate și autorizate alte laboratoare non-clinice, adică centre de cercetare, industria farmaceutică, veterinară etc. Sistemul nostru național de sănătate nu trebuie să renunțe la diagnosticarea fiecărui caz”, mai precizează dr. Gheorghe Borcean.
”Nu abandonați lupta!”
”Solicităm tuturor colegilor și colegelor noastre ca, indiferent de condiții, să nu se lase cuprinși de deznădejde, știut fiind că ei sunt aceia care trebuie să instruiască și să conducă celălalt personal în bătălia angajată, să nu răspundă primului impuls de a abandona lupta dar, totodată, să lupte pentru sănătatea lor la fel cum luptă pentru sănătatea pacienților lor”, încheie președintele Colegiului Medicilor din România.
Citește și: