Prețul benzinei a scăzut sub 6 lei. Află de ce și cât o să se mențină așa
Veste bună pentru șoferii din România. Carburanții au înregistrat vineri cele mai scăzute prețuri din 2012 încoace, un litru de benzină fiind vândut în prezent și cu 5,87 de lei. Cea mai ieftină motorină se vinde cu 6,05 lei pe litru.
Evenimentele majore petrecute la nivel global se răsfrâng fericit și asupra românilor. Scăderea drastică a cotației barilului de petrol (de la 100 la 79,95 de dolari) a determinat o ieftinire generală a produselor din țiței. Benzina 95 și motorina standard, cei mai vânduți carburanți din România, costă acum sub 6 lei. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din iunie 2012, când s-a înregistrat o scădere a cotației petrolului la nivel mondial. Specialiștii spun că prețurile au luat-o în jos fiindcă în momentul de față există un surplus de petrol la nivel planetar, producția de țiței fiind la cel mai înalt nivel din martie 1986 încoace.
Vestea proastă este că prețurile la carburanți nu vor rămâne multă vreme atât de jos. E de așteptat ca țările exportatoare de petrol, care depind în mare măsură de exploatarea zăcămintelor de țiței, să tragă frâna procesului de extracție pentru a echilibra stocurile. Totuși, se pare că scăderea cotației barilului de petroul ascunde și alte jocuri de culise în care sunt angrenate Arabia Saudită și producătorii de petrol din Statele Unite. Oficialii saudiți par a fi pregătiți să accepte scăderea bruscă a prețului petrolului pentru a-i scoate din joc pe competitorii americani de țiței de șist. Tehnica fracturării hidraulice este mult mai costisitoare decât cea a extracției convenționale, iar un preț mic al petrolului ar avea repercusiuni serioase asupra profitului companiilor americane.