Prețurile locuințelor din marile orașe au explodat! Cât au ajuns proprietarii din București să ceară chirie pe o garsonieră

Cu două luni înainte de începutul anului universitar, piața imobiliară a devenit agitată din cauza cererii ridicate din partea studenților și a părinților acestora, ceea ce a dus la creșterea considerabilă a chiriilor.

Chiriile din marile orașe se scumpesc accelerat / foto: Pixabay
Chiriile din marile orașe se scumpesc accelerat / foto: Pixabay

În luna august a acestui an, interacțiunile dintre chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere au crescut cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și cu 23% față de luna precedentă.

Prețurile solicitate pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri, au înregistrat o creștere de 14% față de anul anterior (august 2024 vs. august 2023). În raport cu luna precedentă, prețurile au rămas aproape neschimbate, cu o creștere minoră de doar 1%.

„Conform datelor colectate de pe platforma noastră, prețurile chiriilor continuă să crească de la an la an, deși variațiile lunare sunt relativ mici.

În același timp, observăm o creștere a interacțiunilor între chiriași și proprietari, influențată și de perioada de vârf pentru închirieri, care are loc în lunile august și septembrie, când cererea atinge un nivel ridicat, peste 50% fiind generată de studenți în căutare de locuințe”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare, citat de Adevarul. 

Evoluția prețurilor chiriilor în București

Comparativ cu anul trecut, prețurile medii ale chiriilor din București au crescut cu 16%. În august 2024, prețul mediu pentru o garsonieră a fost de 363 euro/lună, un apartament cu două camere s-a închiriat cu 578 euro/lună, iar un apartament cu trei camere a ajuns la 768 euro/lună.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Sectorul 1 pentru apartamentele cu trei camere (+29% față de august 2023), iar cele mai mici în Sectorul 3 pentru garsoniere (+8%).

Față de luna precedentă, singurele sectoare cu scăderi au fost Sectorul 5 și Sectorul 1, cu -3% pentru garsoniere în Sectorul 5 și pentru apartamentele cu două camere în Sectorul 1.

În august 2024, prețurile medii ale chiriilor din București au variat semnificativ între sectoare. În Sectorul 1, cel mai scump sector, chiria pentru o garsonieră a fost în medie de 441 euro/lună, pentru un apartament cu două camere 658 euro/lună, iar pentru unul cu trei camere 996 euro/lună.

În contrast, cele mai accesibile prețuri au fost în Sectorul 5, unde o garsonieră s-a închiriat cu 340 euro/lună, un apartament cu două camere cu 543 euro/lună și unul cu trei camere cu 676 euro/lună.

Astfel, chiriile medii pentru o garsonieră au variat între 340 euro (Sectorul 5) și 441 euro (Sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere au fost între 486 euro (Sectorul 4) și 658 euro (Sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 550 euro (Sectorul 6) și 996 euro (Sectorul 1).

Cea mai mare creștere anuală la nivel național a fost în Oradea, unde prețurile chiriilor pentru garsoniere au crescut cu 39%. Cea mai mare creștere lunară (august 2024 vs. iulie 2024) a fost de 9% pentru garsonierele din Timișoara.

Cluj-Napoca

Comparativ cu anul anterior, prețurile medii solicitate au crescut cu 15% pentru garsoniere și cu 9% pentru apartamentele cu două camere, în timp ce prețurile pentru apartamentele cu trei camere au rămas constante.

În august 2024, prețul mediu pentru o garsonieră a fost de 400 euro, pentru un apartament cu două camere 600 euro, iar pentru unul cu trei camere 700 euro.

Iași

În Iași, chiriile au înregistrat creșteri semnificative în august 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut: +21% pentru garsoniere, +13% pentru apartamentele cu două camere și +4% pentru cele cu trei camere.

Prețul mediu pentru o garsonieră a fost de 342 euro/lună, pentru un apartament cu două camere 450 euro/lună, și pentru unul cu trei camere 522 euro/lună.

Brașov

În Brașov, prețurile chiriilor au crescut semnificativ în august 2024 comparativ cu august 2023, cu o creștere de 17% pentru garsoniere și de 11% pentru apartamentele cu două camere.

Chiriile medii au fost de 350 euro pentru garsoniere, 500 euro pentru apartamentele cu două camere și 618 euro pentru apartamentele cu trei camere.

Constanța

În Constanța, în august 2024, chiriile au crescut cu 16% pentru garsoniere, cu 23% pentru apartamentele cu două camere și cu 2% pentru cele cu trei camere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prețurile medii au fost de 324 euro pentru garsoniere, 500 euro pentru apartamentele cu două camere și 665 euro pentru apartamentele cu trei camere.

Timișoara

În Timișoara, în august 2024, chiriile au înregistrat creșteri de 12% pentru garsoniere și de 11% pentru apartamentele cu trei camere, în timp ce prețurile pentru apartamentele cu două camere au rămas constante față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prețurile medii au ajuns la 280 euro pentru garsoniere, 400 euro pentru apartamentele cu două camere și 500 euro pentru apartamentele cu trei camere.

Sibiu

În Sibiu, în august 2024, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 20% pentru garsoniere, cu 14% pentru apartamentele cu două camere și cu 4% pentru cele cu trei camere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prețurile medii au fost de 300 euro pentru garsoniere, 400 euro pentru apartamentele cu două camere și 500 euro pentru apartamentele cu trei camere.

Oradea

În Oradea, prețurile chiriilor în august 2024 au înregistrat creșteri semnificative față de aceeași perioadă a anului trecut: +39% pentru garsoniere, +14% pentru apartamentele cu două camere și +25% pentru cele cu trei camere.

Prețurile medii au fost de 250 euro pentru garsoniere, 400 euro pentru apartamentele cu două camere și 500 euro pentru apartamentele cu trei camere.

Craiova

În august 2024, prețurile medii de închiriere au fost de 297 euro pentru garsoniere, 400 euro pentru apartamentele cu două camere și 500 euro pentru apartamentele cu trei camere, cu creșteri de 19%, 14%, respectiv 18% față de aceeași perioadă a anului trecut.

AradÎn august 2024, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 18% pentru garsoniere, cu 6% pentru apartamentele cu două camere și cu 23% pentru apartamentele cu trei camere.

Chiriașii au plătit în medie 218 euro pentru garsoniere, 350 euro pentru apartamentele cu două camere și 490 euro pentru apartamentele cu trei camere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez în bej, Profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
explozii liban afp jpg
pestera ghetarul focul viu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net