Prima Casă 2020. Uite câți bani a acordat statul pentru noul program

Ultima actualizare:

    Guvernul a alocat banii pentru Prima Casă 2020, astfel că programul a fost lansat
Guvernul a alocat banii pentru Prima Casă 2020, astfel că programul a fost lansat

Cine vrea să-și cumpere o locuință prin Programul Prima Casă 2020, trebuie să știe că acesta a fost lansat. Statul a acordat deja o mare parte din bani. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești ca să primești creditul din partea băncilor!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat că a lansat Programul Prima Casă 2020. Asta după ce Ministerul Finanțelor a acordat 1,98 miliarde lei, din plafonul total de 2 miliarde lei, alocat pentru 2020.

14 bănci la Prima Casă

Programul Prima Casă 2020 beneficiază de aceleași condiții de garantare din partea statului român, în favoarea finanțărilor acordate de către cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

”La finalul anului 2019, Programul Prima Casa înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României. Avem satisfactia de a implementa un program guvernamental, care a impactat pozitiv viata foarte multor romani, fie ca au fost beneficiari directi ai programului, vanzatori, antreprenori sau profesionisti implicati in sectoarele economice conexe. Suntem pregătiți pentru lansarea unei noi etape în derularea programului Prima Casa, cu fluxuri de lucru optimizate, adaptate nevoilor beneficiarilor și partenerilor nostri, mentinand acelasi angajament de a oferi celor care apeleaza la noi, sansa de a-si implini visul, poate cel mai drag romanilor, acela de a avea o casa.”- a declarat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

Ce este programul Prima Casă

Prima Casă este un program ce a fost lansat de către Guvernul României în 20 mai 2009. A fost gândit ca un ajutor financiar acordat în special tinerilor care doresc să își cumpere o locuință și care nu au bani pentru a achita un avans mai mare de 5 % din prețul total al unui imobil (cum solicită majoritatea băncilor pentru un credit ipotecar standard).

Cum funcționează creditul Prima Casă

Statul român se angajează ca prin Fondul de Garantare Prima Casă să fireze în momentul de față o bună parte din creditele acordate de către băncile participante la program.

Condiția impusă este ca băncile să vină cu oferte de creditare ceva mai accesibile pentru persoanele care doresc să își cumpere o primă locuință.

Astfel, pentru împrumuturile luate pentru locuințe vechi, statul garantează 40 % din sumă, iar pentru creditele luate pentru imobilele noi 50 % din suma totală va fi asigurată de către Fondul de Garantare Prima Casă.

Prin locuință nouă se înțeleg acele imobile care au fost finalizate/consolidate cu maximum cinci ani înainte de depunerea cererii de creditare.

Prima Casă condiții de creditare

Iată care sunt condițiile cu care va veni un credit Prima Casă 2020.

  • împrumuturile vor fi acordate doar în lei;
  • rata dobânzii nu are voie să depășească ROBOR la 3 luni + 2 % marja băncii;
  • există un comision de garantare care este plătit către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, în valoare de 0.45 % pe an, ce se aplică la 50 % din sold pentru locuințele noi și 40 % pentru cele vechi;
  • nu se vor percepe comisioane pentru rambursarea anticipată a creditului.

Sume ce pot fi accesate prin Prima Casă

  • pentru locuințele vechi vei putea accesa maximum 57.000 euro;
  • pentru locuințele a căror recepție de construcție sau de consolidare a fost făcută cu maximum cinci ani înainte de solicitarea creditului poți obține cel mult 66.000 euro;
  • dacă dorești să îți construiești o casă, atunci vei putea accesa tot 66.000 euro;
  • pentru cei ce vor construi o casă în regim de asociere, plafonul poate ajunge până la 71.250 euro;

Avansul pentru Prima Casă

Avansul este în principiu setat la minimum 5 % din prețul locuinței, dacă valoarea ei nu depășește plafonul maxim acceptat.

În caz contrar, la cei 5 % din suma maximă acceptată pentru fiecare categorie în parte, se va adăuga diferența dintre valoarea locuinței și suma plafon

Perioada de rambursare a creditului Prima Casă

În ceea ce privește perioada de rambursare, creditul Prima Casă 2020 poate fi accesat pe maximum 30 de ani. În același timp, nu poate fi luat un astfel de împrumut pe mai puțin de 3 ani.

Cine poate aplica la Prima Casă

Pentru a putea beneficia de oferta de creditare, cei care vor să-și cumpere o casă sau un apartament trebuie să se încadreze în anumite termene, cum ar fi:

  • să fie cetățeni români;
  • să nu fi avut în trecut sau să aibă în prezent în proprietate o locuință, fie la comun cu cineva (soți sau alte persoane) sau individual, cu o suprafață utilă mai mare de 50 mp, cu excepția acelor locuințe care au fost dobândite printr-o moștenire;
  • să nu aibă în derulare un alt credit ipotecar și să nu fi accesat deja un credit Prima Casă în trecut;
  • să cumpere o locuință finalizată sau să construiască o singură locuință cu ajutorul împrumutului acordat;
  • să achite avansul minim și să constituie un depozit colateral egal cu valoarea dobânzii datorate pe o perioadă de trei luni;
  • să aibă un venit lunar stabil, valoarea acestuia diferind în funcție de suma necesară și de banca la care aplicantul apelează.

În general, chiar și persoanele cu un salariu minim net vor putea accesa Programul Prima Casă, cu toate că cel mai probabil suma disponibilă pentru ei va fi mai mică decât plafonul maxim atribuit tipului de locuință în cauză.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cat jpg
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net