Colectiv, prima comemorare cu vinovaţii în puşcărie

Ultima actualizare:

La 30 octombrie 2015 a avut loc incendiul în urma căruia 65 de tineri frumoşi şi-au pierdut viaţa după ce clubul Colectiv, în care se distrau, a luat foc. 27 au murit încercând cu disperare să iasă afară. Alţi 37 de tineri s-au stins din cauza complicaţiilor suferite în urma arsurilor. Un tânăr supravieţuitor al tragediei, a cărui iubită a murit în primii 27, a fost copleşit de tristeţe şi s-a sinucis. Acum, după şapte ani, a avut loc prima comemorare a acestor tineri, dar cu vinovaţii după gratii.

Fotografiile tinerilor decedați  sunt mărturia dureroasă a  catastrofei de la Colectiv
Fotografiile tinerilor decedați sunt mărturia dureroasă a catastrofei de la Colectiv

Râsete, muzică şi multă tinereţe. Aşa arăta seara care abia începuse în Clubul Colectiv pe data de 30 octombrie 2015. Totul se transformă în iad când de la un artificiu se aprinde buretele care îmbrăca un stâlp din faţa scenei.

Ţipetele de groază au luat locul râsetelor, iar totul s-a transformat în fum şi în foc. Uşa de ieşire era mult prea strâmtă pentru a permite evacuarea celor din interior. Aşa se face că 27 de tineri au murit asfixiaţi. Cei mai mulţi nu împliniseră 30 de ani. A fost noaptea în care sirenele Ambulanţelor au răsunat până dimineaţa. Zeci de echipaje medicale ajungeau la Club pentru a-i ajuta pe răniţi, îi lăsau la spitale şi se întorceau în viteză pentru a-i prelua pe alţii.

Aproape 170 au fost transferaţi în acea noapte de groază la spitalele din Capitală. Ulterior, 34 dintre răniţi au fost transferaţi la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia. Infecţiile nosocomiale din spitalele din Bucureşti au luat viaţa a zeci de tineri care suferiseră arsuri în Clubul Colectiv. La 14 martie 2016 (la 5 luni de la incendiu) numărul persoanelor decedate ajunsese la 64.

Ca urmare a tragediei de la Colectiv, la 3 noiembrie 2015, câteva mii de manifestanţi din Bucureşti şi alte câteva sute din ţară au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. La 4 noiembrie 2015, Guvernul Ponta şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, au demisionat.

Piedone stă 4 ani  la închisoare
Piedone stă 4 ani la închisoare

Abia în luna mai s-au dat condamnările

A urmat un proces lung cu termene şi amânări care păreau fără sfârşit. Procurorii arătau, în rechizitoriul care a însoţit dosarul de trimitere în judecată, că patronii clubului Colectiv ”au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic în incinta acoperită a clubului”.

În luna mai 2022, Cristian Popescu Piedone, atunci primar al Sectorului 5, acum al Sectorului 4, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare şi încarcerat. Alături de el, alte 7 persoane vinovate de cel mai mare dezastru produs în România după Revoluţie.

Din puşcărie, fostul edil încearcă să-şi facă auzită vocea prin intermediul reţelelor sociale, în timp ce are parte la închisoare de spectacole artistice. Zilele trecute au concertat la puşcăria unde e încarcerat Fuego şi Irina Loghin. 

În faţa fostului Club Colectiv, părinţii tinerilor morţi epuizaţi de durere şi îmbătrâniţi înainte de vreme vin şi aprind câte o lumânare. Eugen Iancu, tatăl lui Alex (22 de ani), victimă a incendiului din Colectiv a ridicat un monument în memoria tinerilor morţi.

Aici sunt pozele celor 65 de victime, iar lumânările nu au încetat nici o secundă să ardă pentru cei plecaţi mult prea devreme dintre noi. Tot el organizează comemorările an de an. Palidă consolare, anul acesta, al şaptelea după tragedie, toţi vinovaţii se află după gratii.

Condamnările din Dosarul Colectiv

image
  • Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 4 ani de închisoare
  • Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani şi 8 luni de închisoare
  • Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 6 ani şi 4 luni de închisoare
  • Costin Mincu, patron Colectiv: 8 ani de închisoare
  • Viorel Zaharia, pirotehnist: 6 ani şi 10 luni de închisoare
  • Marian Moise, pirotehnist: 6 ani şi 10 luni de închisoare
  • Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii: încetează procesul
  • Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 2 ani şi 6 luni cu suspendare
  • Antonina Radu, pompier ISUBIF: 8 ani şi 8 luni de închisoare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net