Alex Penescu, supraviețuitor Colectiv, declarații dureroase: „Am peste 50 de operații!”
Alex Penescu, una dintre victimele de la incendiul de la Colectiv, încearcă din răsputeri să se lupte cu viața! Tânărul, pianist în orchestra medicilor, a povestit pentru Click! despre drama prin care trece în fiecare zi și câte operații are la activ, după tragedia care i-a marcat viața.
Alex Penescu, 50 de operații după Colectiv!
Incendiul de la Colectiv din noaptea de 30 octombrie 2015 a reușit să îndolieze o țară întreagă! Artificiile din interiorul locației au ajuns în tavan, însă și pe stâlpi, care erau îmbrăcați din burete poliuretanic. În doar câteva secunde au luat foc tavanul și stâlpii.
Alex Penescu povestește cu groază despre seara care i-a schimbat radical viața. A scăpat cu viață, însă a rămas cu cicatrici fizice și emoționale pentru totdeauna. Până în prezent, tânărul a trecut prin 50 de operații.
Citește și: Familiile victimelor din Colectiv sunt despăgubite. Cât primește un tată care și-a pierdut fiul
„Destinul meu a fost schimbat de incendiul de la Colectiv! Multă vreme am fost ca și cum nu aș fi existat, adică mult timp nu am putut să fac absolut nimic. A fost ca și cum nu aș fi avut mâine.
După care încet – încet, am avut șansa să mă întâlnesc cu oameni extraordinari care sunt aici în seara aceasta. Cu timpul am început să reparăm puțin câte puțin. Și cum scopul meu a fost întotdeauna să mă pot întoarce la pian, la studio, la compoziție, la lansări, la concerte, uite că ușor – ușor am făcut câte un pas în sensul acesta.
Eu inițial nu mi-am dat seama de cât de grave sunt lucrurile și o perioadă de timp nici nu am știut, nici nu mi s-a spus”, a declarat Alex Penescu, prezent la cea de-a treia ediție a Galei Zetta.
Vezi și: Primăria cere bani Guvernului pentru despăgubirile cuvenite victimelor din Colectiv
Alex Penescu: „Am peste 50 de operații!”
Paturile de spital și medicii fac parte din viața lui Alex. Dacă pentru mulți dintre noi activitățile sunt altele, pentru tânărul pianist alta este viața. Supus la peste 50 de intervenții chirurgicale, Alex Penescu vorbește despre ce înseamnă cu adevărat să fii bolnav.
„Am peste 50 de operații. Câte o să urmeze cine știe? Cele care s-au întâmplat cât eram internat, inclusiv în cele cinci săptămâni de comă, acolo numărul nu îl mai știu, estimez la câteva zeci de intervenții și cele de la momentul externării până acum care ultima oară când le-am numărat cred că erau vreo 30, 31, 32 de operații.”, a declarat Alex Penescu, pentru Click!.
Alex Penescu, împăcat cu destinul său
Încercat greu de viață, una dintre cele 180 de victime ale incendiului de la Colectiv a dorit să mai sublinieze și faptul că s-a resemnat cu situația în care este la momentul actual.
„Nu mi-am pus niciodată întrebarea aceasta <de
ce mie?>. Probabil că așa a fost să fie! Probabil că dacă nu mă duceam acolo
se întâmpla altceva în alt loc. Nu am regrete, încerc să privesc lucrurile la
modul pozitiv nu la modul negativ. Dacă le-aș privi doar prin prisma regretelor nu
cred că mi-ar fi foarte bine.”, a mai spus Alex Penescu, pentru Click!.
Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”. În urma incendiului din Colectiv au murit 64 de oameni și au fost răniți 185.
Condamnări în dosarul Colectiv
Piedone a fost condamnat la patru ani închisoare pentru o infracţiune de abuz în serviciu, în legătură cu autorizaţia emisă de Primărie pentru clubul Colectiv şi achitat pentru altă infracţiune de abuz în serviciu.
* Paul Gancea - 6 ani şi 4 luni de închisoare;
* Costin Mincu - 8 ani de închisoare;
* Alin George Anastasescu - 11 ani şi 8 luni de închisoare.
* pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise - fiecare 6 ani şi 10 luni;
* Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 2 ani şi 6 luni cu suspendare, plus efectuarea a 80 de zile muncă în folosul comunităţii în cadrul Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA sau în cadrul ADP sector 1 Bucureşti.
De asemenea, George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 8 ani şi 8 luni închisoare.
Trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4 implicate în acest caz au fost achitate. Este vorba de Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale; Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior; Ramona Sandra Moţoc, referent superior. Acestea primiseră la instanţa de fond pedepse între trei ani cu suspendare şi 8 ani cu executare.Instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva Danielei Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, după ce aceasta a decedat.
Firmele SC Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists trebuie să plătească fiecare o amendă penală de 47.000 lei.
În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015", scrie Agerpres.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!