Prima ninsoare din acest an a făcut ravagii în Capitală. Au căzut 59 de copaci, iar 54 de maşini au fost avariate
Haos în Capitală după prima ninsoare din acest an! Ca urmare a fenomenelor meteo, sâmbătă, 20 ianuarie, între orele 6.00-11.00, pompierii au avut 60 de intervenții, conform ISU București-Ilfov. Au căzut 59 de copaci, iar 54 de maşini au fost avariate.
Sâmbătă, 20 ianuarie, în doar cinci ore, în intervalul orar 6.00 – 11.00, au existat 60 de intervenţii în Bucureşti. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov a anunțat că au fost îndepărtați 59 de copaci, două garduri, un stâlp de iluminat. Au fost avariate 54 de autoturisme. În cazul mașinilor peste care au căzut copaci, proprietarul trebuie să se prezinte la poliție ca să întocmească actele de constatare.
De asemenea, au fost implicați în accidente rutiere ușoare, fără victime, 60 de șoferi. Și mijloacele de transport întâmpină probleme: „Din cauza dâmburilor de zăpadă formate pe mai multe artere ale Capitalei, vehiculele STB înregistrează blocări și staționări. Au fost dirijate mijloace de intervenție pentru reluarea circulației în cel mai scurt timp”, a transmis, sâmbătă, STB, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X (fostul Twitter), relatează Digi24.ro.
Deși în Capitală traficul este îngreunat, traficul aerian este normal și nu există zboruri anulate din cauza vremii, însă se pot înregistra întârzieri: „Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar în parametri normali, conform planului de zbor. Aeronavele aterizează şi decolează în siguranţă. Nicio cursă nu este anulată din motive meteo”, a transmis CNAB, într-un comunicat de presă.
Recomandările autorităților pentru trafic
Datorită condițiile meteo nefavorabile, în scopul deplasării în condiții de siguranță și preîntâmpinării producerii unor accidente rutiere, Brigada Rutieră recomandă șoferilor:
– să sporească atenția și concentrarea la volan;
– să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere și să nu bruscheze comenzile volanului și să folosească frâna de motor pentru a încetini;
– să păstreze o distanță corespunzătoare față de vehiculul din față pentru a putea frâna în condiții de siguranță;
– să nu oprească sau să staționeze în locurile în care pot împiedica desfășurarea normală a traficului;
– să evite pe cât posibil frânarea, schimbarea bruscă a direcției de mers și depășirile repetate, riscul de a derapa în condițiile unui carosabil alunecos crește;
– să asigure o bună vizibilitate prin curățarea parbrizului, oglinzilor, a geamurilor laterale și a lunetei;
– să verifice dacă funcționează în parametrii optimi sistemul de iluminare și semnalizare, instalația de climatizare și stergătoarele;
– să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
– să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă și să-și pregătească autovehiculul pentru deplasare;
– să respecte semnalele și indicațiile poliţiştilor rutieri aflați în trafic pentru siguranța circulației rutiere;
– pentru siguranța lor și a pasagerilor pe care-i transportă, purtarea centurilor de siguranță este obligatorie.
„Pentru siguranța dumneavoastră, vă recomandăm să nu plecați la drum decât dacă aveți autoturismul echipat pentru circulația în condiții de iarnă. Pe drumurile acoperite de zăpadă sau polei, rulați cu viteză redusă și păstrați o distanță corespunzătoare față de alte autovehicule care să vă permită să opriți în siguranță. Informați-vă în legătură cu evoluția fenomenelor hidrometeorologice din zona în care urmează să vă deplasați, respectați recomandările autorităților și eventualele restricții de circulație impuse preventiv pe unele sectoare de drum! La această oră nu sunt semnalate sectoare de drum blocate. Situația actualizată privind condițiile de trafic poate fi consultată pe site-ul Poliției Române, Centrul Infotrafic (https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic)”, a avertizat MAI.