Prima zi de școală din anul 2024-2025. Principalele modificări pentru elevi și ultimul discurs al lui Klaus Ioahnnis

Astăzi, școlile din România s-au redeschis pentru aproape 3 milioane de elevi, aducând atât entuziasm, cât și provocări persistente în sistemul educațional. În ciuda reformelor și noilor legi, vechile probleme rămân nerezolvate.

Școlile din România s-au redeschis pentru aproape 3 milioane de elevi / foto: arhiva
Școlile din România s-au redeschis pentru aproape 3 milioane de elevi / foto: arhiva

Președintele Klaus Iohannis a participat la deschiderea anului școlar la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, unde a subliniat importanța educației și a încurajat colaborarea dintre profesori, elevi și părinți pentru un viitor mai bun. 

„Vă doresc tuturor un nou an școlar foarte bun, cu rezultate frumoase și cu reușite dascălilor în a promova ideea că educația este foarte valoroasă, iar elevilor reușite frumoase, rezultate bune, reușite în carieră pe mai departe.

Este o bucurie să fiu astăzi aici, în mijlocul acestei impresionante comunități a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, într-un moment atât de important și vă mulțumesc pentru invitație!

Entuziasmul elevilor care abia așteaptă să se reîntâlnească, anticiparea noilor provocări școlare, aspirațiile profesorilor de a-și inspira elevii să fie pasionați de cunoaștere, emoțiile părinților - toate acestea creează efervescența și energia unui început bun de nou an școlar”, a a declarat președintele țării. 

Referindu-se la siguranța în școli, Iohannis a subliniat că un mediu educațional sigur și protejat este crucial pentru toți cei implicați – elevi, cadre didactice și personal auxiliar. Proiectul „România Educată” și legislația aferentă din 2023 au ca obiectiv crearea unui astfel de mediu, care să sprijine dezvoltarea educațională și să ofere un spațiu în care toți participanții să se simtă respectați și în siguranță.

Anul școlar 2024-2025 vine cu multe schimbări

Noul an școlar aduce schimbări pentru absolvenții de gimnaziu și liceu. Examenul de Bacalaureat va începe mai devreme, în timpul iernii, iar candidații vor putea vizualiza lucrările înainte de a contesta notele primite la Evaluarea Națională și la Bacalaureat.

Și pentru cadrele didactice sunt introduse noi obligații și interdicții. Unitățile școlare vor fi obligate să afișeze autorizația de securitate la incendiu și avizul sanitar, iar profesorii nu vor mai putea oferi meditații elevilor cărora le predau la clasă.

De asemenea, sunt așteptate măsuri concrete privind combaterea bullying-ului în școli și a consumului de droguri, în contextul în care vârsta consumatorilor a scăzut alarmant, incluzând elevi de 9-11 ani.

Ministerul Educației introduce și alte reguli, precum interdicția utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor, codul vestimentar și portofoliul educațional.

Introducerea camerei de detenție

Cea mai controversată măsură este introducerea unei camere de detenție pentru elevii care perturbă orele, ceea ce a stârnit reacții atât din partea părinților, cât și a psihologilor, care consideră că izolarea elevilor poate avea efecte negative. În plus, multe școli nu dispun de spațiul necesar pentru a implementa această măsură.

În privința codului vestimentar, școlile vor avea libertatea de a decide ce piese vestimentare sunt interzise, iar părinții vor putea solicita clarificări profesorilor privind notele acordate elevilor.

De asemenea, elevii vor putea completa o fișă de feedback pentru profesori, măsură criticată de unele cadre didactice care consideră că poate fi folosită de elevi pentru a se răzbuna.

În același timp, apare o interdicție pentru profesori de a oferi meditații elevilor cărora le predau la clasă, însă aplicarea acestei reguli depinde doar de reclamațiile părinților sau ale elevilor. Noua lege prevede și existența unui consilier școlar pentru fiecare 500 de elevi, deși implementarea acestui lucru este dificilă din cauza numărului insuficient de specialiști.

Ministerul Educației a anunțat și modificări în calendarul școlar

Evaluarea Națională și Bacalaureatul din 2025 vor fi programate mai devreme, înainte de sfârșitul lunii iunie, pentru a evita temperaturile ridicate ale verii.

Simulările examenelor naționale vor avea loc în luna martie 2025, între 17-19 martie pentru Evaluarea Națională și 24-27 martie pentru Bacalaureat.

În București, Societatea de Transport București (STB) va suplimenta numărul de autobuze, troleibuze și tramvaie odată cu începutul anului școlar, iar elevii vor beneficia de transport public gratuit. Noi trasee rapide și o bandă unică pe bulevardul Magheru vor fi implementate pentru a facilita deplasarea elevilor la școală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net