Primăria Capitalei a instalat refugii publice anti-caniculă. A fost depăşit recordul de temperatură
”Ah, ce bine este aici!”. Luminiţa Băltescu este primul bucureştean care trece pragul adăpostului anti-caniculă amenajat de Primăria Capitalei în Piaţa Universităţii. Autorităţile au intrat în alertă anti-caniculă şi au amenajat, în cele mai circulate zone, refugii anti-caniculă, dotate cu medic şi aer condiţionat.
Să limitezi la minimum deplasările pe caniculă. Aşa sună sfatul medicilor, dar există oameni care nu au încotro şi trebuie să înfrunte soarele arzător. Luminiţa este unul dintre ei. Are muncă de teren şi, vrea nu vrea, a trebuit să iasă pe străzi, deşi termomentrul indică la umbră 39 de grade.
”Am o sticlă cu apă rece, pregătită de ieri, pentru că ştiam că trebuie să ies pe zăduful ăsta. Dar cât să reziste şi apa aia rece. Punctele astea ale Primăriei sunt la fix pentru că te mai întremezi”, spune bucureşteanca.
De-abia a fost dat drumul la aparatul de aer condiţionat, dar acesta nu face faţă, în războiul natură-instalaţia de aer condiţionat, aparatul a pierdut din start. Doctoriţa Ruxandra Robciuc îi verifică tensiunea ”călătorului” înainte de a-i da OK-ul să plece iar pe stradă în căldura înăbuşitoare.
”Aveţi tensiunea bună, nu sunt probleme”, spune doctoriţa în timp ce o consultă pe Luminiţa. Reporterul Click! a fost beneficiat şi el de serviciile din ”refugiile anti-caniculă”, după ce a umblat pe străzi, sub soarele arzător, vreo trei ore. A fost declarat apt combatant şi trimis înapoi pe stradă.
Cele 20 de containere sunt funcţionale de ieri, când a fost depăşit recordul de temperatură al acestui an.
“Căsuţele” sunt dotate cu trusă medicală de prim-ajutor completă, tensiometru cu manometru şi stetoscop, canapea medicală, scaune, dozator de apă, consumabile necesare funcţionării corecte (dezinfectanţi, mănuşi de unică folosinţă, cearceafuri de unică folosinţă etc), chiuvetă mobilă şi aparat de aer condiţionat. Asistenţa medicală la aceste containere este asigurată de personalul medical din reţeaua de medicină şcolară, coordonata de ASSMB.
Din păcate, canicula a făcut prima victimă în România. Un bărbat de 62 de ani a murit, ieri, răpus de căldură pe un câmp din Vaslui. Vecinii acestuia spun că în ultimele zile a muncit de dimineaţă până seara, fără să ţină cont de arşiţă şi de oboseală.
A fost cea mai fierbinte zi
Cele mai mari temperaturi măsurate la umbră în această vară s-au înregistrat ieri, 2 iulie. Meteorologii ANM au anunțat 35 – 37 de grade la umbră, posibil mai mult în Lunca Dunării, temperaturi care s-au resimţit la 42 de grade.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) a depășit pragul critic de 80 de unități. Meteorologii ANM au prelungit până joi, 4 iulie, perioada de caniculă.
Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3ºC și s-a înregistrat la Calafat, în data de 24 iulie 2007. Temperatura minimă absolută a lunii iulie este -8,0ºC şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în data de 6 iulie 1933.