Primăria vine să te întrebe de asigurarea obligatorie

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Au mai rămas două zile, timp în care mai poţi încheia asigurarea obligatorie a locuinţei. În caz contrar, după data de 15 iulie rişti amenzi usturătoare de până la 500 de lei. Click! îţi spune care este diferenţa între asigurarea obligatorie a locuinţei şi cea facultativă.

Persoanele care deţin o asigurare facultativă de locuinţă nu sunt obligate să cumpere şi asigurarea obligatorie.

Întrucât nu există niciun sistem de verificare a poliţelor facultative, proprietarii se pot trezi cu amendă de la Primărie dacă nu anunţă că deţin o astfel de poliţă. Primăriile sunt însă nepregătite să primească aceste declaraţii.

Cea facultativă să acopere cele trei riscuri

În decembrie 2010, legea privind asigurarea obligatorie de locuinţă a fost modificată.

Una dintre schimbări a fost că proprietarii care au achiziţionat deja o poliţă facultativă (care acoperă riscul de cutremur, de inundaţii şi de alunecări de teren, ca şi în cazul celei obligatorii) să nu mai fie nevoiţi să încheie o poliţă obligatorie de locuinţă.

Prin urmare, singurii care trebuie neapărat să încheie poliţa obligatorie sunt cei care nu-şi asigură deloc locuinţa.

De aceea, până se pune la punct o procedură clară de verificare a locuinţelor asigurate, proprietarii de locuinţe ar trebui să îşi păstreze în siguranţă poliţa facultativă de locuinţă, chiar şi după ce expiră. Astfel, vor putea dovedi oricând că nu au încălcat legea, în cazul în care un primar se trezeşte peste noapte să aplice amenzi.

Cât trebuie să plăteşti pentru cea obligatorie

Prima de asigurare se plăteşte integral şi anticipat cu cel puţin 24 de ore înainte de începerea valabilităţii PAID, astfel:

* echivalentul a 20 euro pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţă de tip A;

* echivalentul a 10 euro pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţă de tip B.

Câţi bani primeşti

Suma asigurată pentru locuinţele de tip A reprezintă echivalentul în lei al sumei de 20.000 euro, potrivit cursului de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data încheierii contractului de asigurare.

Pentru locuinţele de tip B, suma asigurată reprezintă echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro, potrivit cursului de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data încheierii contractului de asigurare.

Cum ştie Primăria dacă ai asigurare?

În privinţa asigurării obligatorii, PAID, a pus la punct un sistem informatic prin care Primăriile au acces permanent la baza de date cu persoanele care au încheiat acest tip de poliţă. Prin urmare, cei care cumpără aceste poliţe vor fi identificaţi uşor de Primărie şi nu riscă nici o amendă.

Nu acelaşi lucru se întâmplă cu persoanele care au o asigurare facultativă, deoarece sistemul informatic pus la punct de PAID nu include şi aceste poliţe. Reprezentanţii PAID spun că instituţia deţine atribuţii legate doar de asigurările obligatorii de locuinţă.

Răspunderea de a verifica dacă locuinţele sunt asigurate printr-o poliţă facultativă revine Primăriilor, ne-a informat Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

simeon stalpnicul png

Atenţie la asigurările capcană!

Comisia de supraveghere anunţă că unele companii vând asigurări facultative spunând că sunt obligatorii.

De la bun început trebuie să ştiţi că asigurarea obligatorie presupune doar 3 riscuri pentru care veţi fi despăgubiţi - cutremur, alunecări de teren, inundaţie. Dacă vi se va spune că există o ofertă cu mai mult de 3 riscuri, aveţi toate motivele să intraţi la bănuieli.

Apoi, poliţa obligatorie are formă standard, conţine sigla PAID, adică "Poolul de asigurări împotriva dezastrelor" şi menţiunea că e eliberată în baza legii 260 din 2008.

Autorităţile spun că problemele pot apărea odată cu producerea unui cutremur sau a unei inundaţii. Asigurătorul se poate folosi de clauzele din contractul poliţei facultative pentru a plăti mai puţin.

Nu ai asigurare? Uite ce amenzi vei plăti!

Dacă nu ai asigurare obligatorie pentru locuinţă, vei plăti o amendă între 100-500 lei.

Mai mult decât atât, vei suporta integral din buzunarul propriu cheltuielile pentru refacerea locuinţei distruse sau avariate.

Citeşte şi:

Totul despre asigurarea obligatorie de locuinţă

Află cât te costă asigurarea obligatorie a locuinţei!

Eşti proprietar de locuinţă? Ai grijă să o asiguri!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net