Primul 8 Martie fără petreceri! S-a pus lacăt pe restaurantele din București
Când credeam că ne-am revenit, iată că Bucureştiul a intrat din nou în scenariul roşu. Numărul de cazuri de coronavirus a crescut din nou, astfel că a fost depăşit pragul critic de infectări de 3 la mia de locuitori. Din această cauză, s-au închis restaurantele şi putem vorbi despre primul 8 Martie pe care femeile nu-l pot petrece într-un cadru festiv.
Doamnele care au plătit pentru a lua masa în oraş de 8 martie, alături de gaşca de prietene, nu au decât să-şi ceară banii înapoi.
Restaurantele din Capitală au fost închise, astfel că tot programul special pentru Ziua Femeii a fost dat peste cap. Unii dintre patroni aveau antamate formaţii care să cânte live, cumpăraseră alimente pentru cina festivă.
Abia vineri autorităţile au anunţat că Bucureştiul va intra de luni în scenariul roşu. Potrivit Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU), se închid restaurantele la interior, teatrele, cinematografele, sălile de jocuri de noroc, cafenelele, cluburile.
Cine vrea totuşi să bifeze 8 Martie la un pahar şi o friptură poate doar să stea la terasă. Este singurul loc unde mai sunt primiţi clienţi la masă.
Propunere: vaccinaţii şi testaţii să poată merge în localuri
”Ne aşteptam ca 8 Martie să fie închis, pentru că am urmărit situaţia din ultimele două săptămâni, când s-a anunţat creşterea numărului de cazuri. Deci, nu a fost o surpriză. Problema este că în Bucureşti incidenţa este calculată la 2,1 milioane de persoane, când, în realitate sunt 4 milioane. Indicatorul este incorect. Plus că în oraşele unde se testează sunt cazuri, acolo unde nu se testează nu sunt. Să nu mai vorbim că această închidere şi redeschidere a localurilor nu face altceva decât să bulverseze o întreagă activitate, angajaţii nu mai au predictibilitate şi vorbim despre 60.000 de persoane”, ne-a declarat Dragoş Petrescu, investitor la „Imperiul Leilor” de la PRO TV şi fondator al grupului City Grill.
Potrivit acestuia, din cele 45.000 de restaurante, 18.000 sunt deschise în Capitală. Pentru a le salva de la faliment, Petrescu a venit cu o propunere către autorităţi: să fie lăsate să primească clienţi vaccinaţi, pe baza certificatului de imunizare, dar şi pe cei care acceptă să fie testaţi rapid, la intrarea în local.
Ce elevi mai frecventează şcolile
Şi şcolile vor fi închise pentru o parte dintre elevi. De astăzi, vin la şcoală fizic doar cei din ciclul primar şi din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, plus clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a.
Dar nu toţi, ci doar jumătate dintre ei, restul vor reveni la sistemul online.
Cei mici vor fi primiţi cu toţii la creşe şi grădiniţe. De asemenea, este permisă organizarea cu prezenţa fizică în unităţile de învăţământ a simulărilor examenelor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali, a evaluărilor naţionale şi a orelor remediale pentru toate clasele.
Programul „Şcoala după şcoală” merge mai departe
Pentru recuperarea materiei, Ministerul Educaţiei a emis un ordin de completare a normelor metodologice de aplicare a programului naţional pilot de tip „Şcoală după şcoală”, pentru elevii până la clasa a VIII-a inclusiv.
Acest program se va desfăşura în toate unităţile de învăţământ în care se poate organiza cel puţin o grupă de elevi, iar programul va fi stabilit fără o aprobare a inspectoratului, după o consultare prealabilă a profesorilor cu părinţii şi elevii.
Părinţii pot depune solicitările până la data de 25 ale fiecărei luni. Cadrele didactice vor fi remunerate cu 100 de lei pe oră - tarif brut.
Agenţiile Loto rămân deschise
Hotărârea 8, emisă în 7 martie, de către CMSU, mai arată că din 8 martie este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.
Excepţie fac agenţiile Loto, cele de pariuri şi loz, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Totodată, cinematografele, instituţiile de spectacole şi concerte, inclusiv cele de tipul drive-in sunt interzise.
La fel şi evenimentele publice sau private organizate în aer liber. Masca de protecţie rămâne obligatorie în toate spaţiile publice deschise pentru persoanele de peste 5 ani.
Rata de infectare în Capitală era duminică, 7 martie, de 3,12 la mia de locuitori.